Artikeln publicerades 17 juni 2021

RonnebySlingor - upplevelser från hav till skog.

RonnebySlingor upplevelser från hav till skog

Upplev RonnebySlingor, en uppsättning leder och slingor i Ronneby kommun som lyfter fram unika platser och historier i kommunen genom landsbygdens egna berättelser.

RonnebySlingors sida med kartor

På sidan ronneby.se/ronnebyslingor Länk till annan webbplats. hittar du mer information och kartor.

Utforska Ronnebys unika natur

Från ädelskogarnas möte med havets karga klippor till vidsträckta ängar, hundratals sjöar och gåtfull urskog. Avstånden är korta och intrycken många. Färdvägarna bjuder på historiska berättelser som än idag är levande och häpnadsväckande. Upplev den ödesdigra förlisningen av Gribshunden via brunnstidens glada era till dagens moderna kurort. Låt lederna visa vägen. Färdas ensam eller tillsammans med andra. Under en dag eller flera. Bakom varje vägkrök väntar ett nytt äventyr, där upplevelserna är dina att upptäcka.

Det här är RonnebySlingor

RonnebySlingor består av 7 längre huvudleder och 12 kortartare byaslingor. Längs varje led finns informationsskyltar där du kan läsa om historiska platser och händelser, djur och natur. Flera av lederna är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns även kortare sträckor som är anpassade för barn, där igelkotten Hedda bjuder på roliga fakta och kluriga frågor.

RonnebySlingors kartor

Hej! Jag heter Hedda Igelkott

Maskoten Hedda visar en Heddaskylt längs en av RonnebySlingorna

Följ med mig på äventyr längs RonnebySlingor! Vi igelkottar är väldigt kloka djur som har funnits på jorden i 65 miljoner år. Så jag kan lära dig allt om djur, natur och historia. Titta efter min symbol längs slingorna. Där hittar du roliga fakta och kluriga frågor. Och vem vet, kanske möter du en av mina igelkottskompisar eller andra djurvänner längs vägen? Vi ses!

Stort tack!

Vi vill tacka alla markägare, samhällsföreningar och många eldsjälar som har gjort det här möjligt, och givetvis även Ronnebys invånare och besökare som bidrar till att vår bygd är ett attraktivt besöksmål. Utan er hade det här fantastiska projektet inte gått att genomföra! Hoppas att vi ses på lederna!

En tjej som går i skogen

Om projektet RonnebySlingor

Lederna har tagits fram tillsammans med de ideella krafterna på landsbygden under två år och öppnas nu upp för såväl invånare i kommunen som besökare utifrån. RonnebySlingor är ett projekt som har genomförts av Ronneby kommun i samverkan med Ronneby kommunbygderåd. Projektet har fått projektstöd från Sydostleader.

Läs mer om projektet RonnebySlingor