Artikeln publicerades 23 mars 2021

Utställningar på Kulturcentrum

Kulturcentrum mars2021

Utställningar på Kulturcentrum!

Gripande berättelser visas i fotografiska verk av Moustafa Jano - Small Dreams och Ronnebysonen Kim Demåne bjuder på tänkvärd och färgstark konst med sin utställning Human City.

Dessutom nostalgi med kockums emalj i regnbågens alla färger!

Öppet tisdag-fredag 11-16, lördag-söndag 11-15.

Fri entré!

Moustafa Jano – Small Dreams
Norra konsthallen 27.3 – 23.5
Arrangeras i samarbete med Konst i Blekinge med stöd från Exposeprint www.exposeprint.com Länk till annan webbplats.

”Jag vill skicka ett starkt och direkt budskap till betraktaren, jag låter bilderna tala för sig själva. Alla i Syrien har förlorat något. Jag hoppas kunna börja ett nytt liv här i Sverige, börja om. ”

Moustafa Jano utgår ifrån egna erfarenheter när han i sina fotomontage utforskar hur bekanta bilder av krig, flykt och förödelse kan laddas om och öppna upp mot det oväntade. Mot nya berättelser där hoppet finns sida vid sida med avgrunden, där leken alltid vinner över tomheten och de små drömmarna är av yttersta vikt.

Vi får följa med till platser där bomberna har fallit, där hela kvarter malts till grus, kvarter där generationer har bott och verkat, levt sin glädje och sina sorger i hus med historiens minnen i väggarna, trappor som klättrat genom århundraden, portar där nycklarna knappt passar och gator där människor dansat i stjärnornas sken. Allt förstört och förändrat av kriget och flykten. Vilka lever ännu av dem som en gång bodde där, och var är de nu? Vad drömmer de om? Jano återvänder genom sina bilder, stannar upp på platser märkta av undergång och död för att där bygga nytt. Med en knippe ballonger kan barnet sväva över de sönderskjutna takåsarna och se horisonten, med teckningen inreds ruinen som ett hem med möbler och leksaker och bakom krönet kröker sig själva rumtiden som i en påkostad Hollywood-film. Kanske går det genom drömmen att forma verkligheten? Här finns ett hopp som växer trots allt, i barnens blickar som drömmer upp mening bortom förstörelsens rand, som ur skärvorna bygger sina fantasislott för framtiden.

I Janos arbeten kombineras olika typer av bild, det dokumentära med det iscensatta, det personliga med det allmäna. Tillsammans med influenser från hans stora filmintresse öppnar denna dynamik upp mot nya historier och möjligheter, mot små drömmar.

Moustafa Jano bor och verkar i Blekinge, är född 1977 i Aleppo, Syrien, och utbildad på Konsthögskolan i Damaskus.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kim Demåne – Human City
Södra konsthallen 27.3 – 23.5
Arrangeras i samarbete med Ronneby Konstförening

”Kim, nu har vi dig äntligen här - inomhus på Kulturcentrum i Ronneby. Egentligen ser vi dig som en urban friluftsmålare. Du är en grafisk designer och kaospilot, från Hyper Islands fantastiska yrkeshögskola. Du har nu lämnat ditt design-kontor och dyker upp oväntat, likt Stålmannen omklädd och utrustad, på stan. Med din konst förtydligar du byggnaders och själva stadens mening och särdrag med hjälp av dina spray-burkas kolorit.

Din konstart kan, för utomstående, ibland uppfattas som ensamt slit upphissad i en lift svindlande högt över marken. Stundom har vi sett dig som mästaren omgiven av lärjungar och kollegor i en paus framför ett verk under tillblivelse. Med en pizzaslice i handen kommenterar ni muntert och ivrigt pekande på vad som just har åstadkommits. Ni, den nya tidens muralmålare, har humor och tycks uppmuntra varandra. Det är en social och samhällskommenterande konst du lämnar efter dig när du, byggnadsställningar och liftar försvunnit från platsen.

Kim – du fortsätter oförtrutet vidare uppmärksamt lyssnande på samtiden, på sådant som vi andra inte upptäckt än. Men vi anar det här och nu på Kulturcentrum.

Ja,… efterlämnad konst, det är nog just vad det handlar om – slår det mig nu.”

Fredrik von Platen

Ronneby konstförening


Kim Demåne är född 1988 och uppvuxen i Ronneby.

----------------------------------------------------------------------------------------------

UTSTÄLLNING ELEVARBETE

Estetiska kurser Gymnasieskolan Knut Hahn

Galleriet 31.3 - 25.4

Eleverna från det estetiska programmet på Gymnasieskolan Knut Hahn har tillsammans med eleverna med bild som individuellt val skapat en utställning på Kulturcentrum.
Vernissage kommer att äga rum onsdagen den 31/3 kl. 14:15, vi välkomnar även pressen vid detta tillfälle och tid.

Konstverken är gjorda i blandade tekniker och material, som glas, textil, papper och lera.

Elever från det tredje året på det estetiska programmet med inriktning bild-och formgivning har skapat ett akvarium som mest består av återvunnet material. Genom arbetsprocessen har de fått hjälp av flera olika samarbetspartners i Ronneby Kommun och blivit sponsrade av Ryds glas. Konstverket ska efterlikna Östersjön och eleverna vill genom detta informera om plastföroreningarna som hotar våra hav och uppmuntra människor till att göra något åt dem. Akvariet kommer att stå i foajén på Kulturcentrum.Kulturcentrum Ronneby Konsthall är en av Sveriges största konsthallar. Här visas regional, nationell och internationell samtidskonst, konsthantverk och design i världsklass. Med vår totala utställningsyta om 1500kvm uppdelat på tre hallar kan vi erbjuda konstupplevelser på ett säkert och ansvarstagande sätt och vi följer noga folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande hygien och avstånd.

Mer information hittar du här: Kulturcentrum Länk till annan webbplats.