Konstutställningar på Kulturcentrum

Kulturcentrum januari-mars 2021

Njut av två härliga utställningar på Kulturcentrum.

Öppet tisdag-fredag 11-16 och
lördag-söndag 11-15.

Fri entré!

MÅRTEN NILSSON

Crochet garden

NORRA KONSTHALLEN 23 JANUARI - 14 MARS

Nilssons konstnärliga rum påminner om såväl en hemlighetsfull trädgård som experimentens dolda bakgård. Lump, trasor och gamla fina textilier får här genomgå förvandlingen till något annat, löses upp, omdanas, färgas in för att fogas samman. Fibrernas frön slår skott och bygger väldiga rotsystem som sträcker sig efter rummets näring, stammar och grenar spirar längs vindlande banor och växer till buskar och snår, sega törnen och susande kronor.

”Som grafiker har jag alltid inspirerats av mönster och upprepningar. 2010 började jag att arbeta tredimensionellt och mönstren bröts upp och blev natur.
Titeln ”Crochet Garden” anspelar på det material som projektet ”Spaced light ground” är tillverkat av och som tog sin början 2013. Det är virkade dukar och överkast inköpta från loppisar som sen formats till växtliknande delar. Dessa färgas in i akryl och bildar organiska installationer. Spaced light ground finns i tre versioner, Magenta, Ockra och Sap green. Av delar som blir över skapar jag herbariumliknande verk som ramas i olika format. I utställningen finns även projektet ”Thorns” som är inspirerat av en gammal tapet från 1700-talet och som anspelar på förgänglighet. Jag rullar papper till rör som limmas till fraktaler. Dessa sätts ihop till moduler i olika storlekar som hängs i taket, på väggen eller står på golvet. Till Ronneby har jag format törnet i spiraler som hänger från taket och sakta vrider sig med hjälp av en motor. ”

Mårten Nilsson är född 1963 och utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö 1987-92.

----------------------------------------------------------------------------------------------

FRIDA FJELLMAN

I himlen på Frida Fjellman

SÖDRA KONSTHALLEN 23 JANUARI - 14 MARS

Prisman som form hör ihop med ljuset, hur den aktiveras av det, leder om och samlar upp till laserstrålar som skär med millimeterprecision, och strösslar ut det i alla regnbågens färger över nattens dansgolv.
Fjellmans arbeten delar scen med magnetismen och elektricitetens pionjärer som Franz Mesmer och Nikola Tesla, där vetenskapliga experiment och dess publika uppträdande var tätt sammankopplade. Innanför draperierna bjuds betraktaren in till en salong där ljus och stämning viktas och laddas, kopplas ihop i kluster och kraftsamlas till enskilda ackumulatorer. Prismorna är lyktor, slipade ädelstenar och mottagare i ett, frågan är för vad? Som hos spiritisten Helena Blavatsky handlar det om förväntan och en nyfikenhet för vad som händer med ett rum när det komponeras om, vilka objekt bidrar till harmonin och vilka skapar dynamik, ändras de av betraktaren, ändras betraktaren?
Fjellman har sin bas i konsthantverket och i experimenterandet med materialet undersöks ljus, reflektion och densitet men också iscensättningen, hur objekten kan uppträda.

Frida Fjellman är född 1971 och utbildad på Konstfack och Pilchuck School of Glass i Washington.

Mer information om utställningarna och Kulturcentrum finns på deras hemsidalänk till annan webbplats

Du kan även ta del av utställningen på den digital guidning. Den hittar du i länken här.länk till annan webbplats