Idrott och hälsa samt friluftsliv

IDROTT & HÄLSA & FRILUFTSLIV

Sjöarpsskolans natursköna läge inbjuder verkligen till

IDROTT & HÄLSA & FRILUFTSLIV!

Detta har skolan också tagit vara på, och all undervisning på Sjöarpsskolan genomsyras av ett friskvårdstänkande!

Stor del av idrottsundervisningen utomhus bedrivs på Sjöarpsskolans fotbollsplan och löpslingor, och givetvis är även förutsättningarna för orienteringsundervisning och kartkunskap optimala. Vi avslutar ofta våra idrottslektioner med ett dopp i närliggande Blanksjön.

kajakpaddling

All idrottsundervisning inomhus bedrivs i Bräkne-Hobys fina sporthall.
Dessutom har vi god tillgång till simhallar i Ronneby, och Kallinge; ishall i Kallinge, friidrottsarena i Ronneby, och Ronneby Brunns äventyrsbad. 

Alla elever på Sjöarpsskolan – oavsett program - har minst 2-3 timmar Idrott/Hälsa/Bad/Motorikträning schemalagt varje vecka.
Denna undervisning anpassas helt och fullt efter elevernas individuella behov – alltifrån enskild motorikträning för att utveckla basala motoriska färdigheter, till idrottsundervisning i olika stora grupper för att även utveckla det sociala samspelet och förmågan att samarbeta i olika lagspel och andra idrotter.
Många elever har dessutom dagliga promenader och cykling på sitt schema. 

brunnsbadet

FRILUFTSDAGAR

Sjöarpsskolan har dessutom många trevliga FRILUFTSDAGAR under läsåret.
På dessa friluftsdagar deltar HELA SKOLAN, dvs ALLA program och ALL personal – även skolans populära och duktiga kökspersonal har en viktig roll.

Höstterminen inleds alltid med flera friluftsdagar med tema ”Lära känna” och
”Lära samarbeta”. Under hösten gör vi dessutom ofta en badutflykt till ett närliggande äventyrsbad.

Vintervädret styr över våra vinterfriluftsdagar, men skidåkning på Karlsnäs Friluftsgård, skridskoåkning på Lugnevi isbana, isfiske på Salsjön och pulkaåkning är stående program om vädret tillåter.

karlsnäs vinter

Under vårterminen har vi bla en ”Hälsodag” där eleverna får möjlighet att prova nya, spännande idrottsaktiviteter ex. långgolf, gym, tennis mm. Dessutom får elever och personal HLR-utbildning under denna ”Hälsodag”.

golf

Utöver dessa friluftsdagar, så är det ett mycket populärt inslag i idrottsundervisningen när elever och personal möts i olika lagspel; brännboll och innebandy. 

GEMENSAMMA AKTIVITETER FÖR ANDRA SÄRSKOLOR MM

Sjöarpsskolan anordnar även flera FRILUFTSDAGAR och andra aktiviteter för andra särskolor i länet och i kommunen.


I september arrangerar vi LIONS CUP på Brunnsvallen i Ronneby. Lions Cup är en stor friidrottstävling för samtliga särskolor i hela Blekinge.
I oktober bjuder vi in andra särskolor till Halloween-disco, och i april till Påsk-disco på skolan.
I december har vi julpysseldagar, och bjuder in elever från högstadiesärskolan i Kallinge. 

I mars arrangerar vi GLADIATORERNA i Kallinge Sporthall, och bjuder då in samtliga särskolegrupper i Ronneby kommun.

I maj arrangerar vi SJÖARPSLOPPET på Sjöarpsskolan. Även då bjuds samtliga särskolor i hela Blekinge in till en heldag på Sjöarpsskolan med en mängd olika aktiviteter utöver själva loppet. Vi erbjuder 5-kamp, traktorkörning, fyrhjulskörning, hölass, ridning, tipsrunda mm.

fyrhjuling

I maj brukar vi även bjuda in allmänheten till ÖPPET HUS på Sjöarpsskolan, och sedan något år tillbaka bjuder vi även in fd Sjöarpselever till en mycket uppskattad "Återvändarkväll".