Varmvattenmätning

I vissa fastigheter använder vi individuell mätning och fakturering av varmvatten. Syftet är främst att spara energi, inte vatten.

Först ut att testa detta var de boende på Madelungsvägen 3. Mätningarna drogs igång under juni 2010 och vi börjar nu få erfarenheter av detta. Vi har sett fantastiska besparingar med en halverad varmvattenförbrukning under de första månaderna. I samband med renoveringarna på Kv Ågården monterades varmvattenmätare för varje lägenhet, likaså i nybygget på Allévägen i Bräkne-Hoby.

En enkätundersökning gjordes bland hyresgästerna på Madelungsvägen 3 för att få veta deras åsikter om detta sätt att fakturera för boendet. Sammanställning av svaren visar en klart övervägande positiv inställning till individuell mätning. De flesta har ändrat sitt beteende vad gäller förbrukning av varmvatten och nästan alla upplever mätningen som mer rättvis än om varmvattnet helt och hållet ingår i hyran. Det råder delade meningar angående prisets rimlighet samt om det är lätt eller svårt att klara sig på den mängd varmvatten som nu ingår i hyran. Väldigt få använder sig av möjligheten att följa sin förbrukning på internet.

Logga in och se din varmvattenförbrukning och mätarställning

Följ länken för att logga in och se din varmvattenförbrukning och mätarställning: Klicka HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I hyran ingår nämligen endast det som anses vara en normal förbrukning av varmvatten och den kallas för grundförbrukning. Till de hyresgäster som har individuell mätning och fakturering kommer hyresavin varje månad och på den framgår även hur mycket varmvatten som förbrukats den senaste månaden. Förbrukning överskridande grundförbrukning faktureras extra. Den som istället förbrukar mindre varmvatten än det som ingår i hyran får pengar tillbaka. Att individuellt mäta och fakturera varmvatten kommer förmodligen gradvis att bli det normala sättet att fakturera hyran.