Våra studie-och yrkesvägledare (SYV) Paulina och Sofie, finns på plan 4 och är normalt sätt på plats på skolan måndag-fredag. Du når dem enklast genom att boka in en tid i deras kaleder.
Boka din tid här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det går också bra att maila eller ringa när det är telefontid: måndag-fredag mellan 08.00-09.00.
Sofie Johansson
Svarar i första hand på frågor om kurser på grundläggande nivå, SFI och komvux som anpassad utbildning.
sofie.johansson@edu.ronneby.se
Paulina Ny
Svarar i första hand på frågor om kurser på gymnasial nivå och yrkesutbildningar.
Du mailar eller ringer SYV.
Studie- och yrkesvägledarna (SYV) finns till för dig och dina frågor. Vi kan vara till hjälp om du har tankar och funderingar kring utbildning och arbetsmarknad. Du kanske vill byta yrke eller bli behörig till vidare studier. Vi fattar inga beslut åt dig. Målsättningen med vägledning är att ge dig bättre beslutsunderlag för ditt val – ökad självinsikt och ökade kunskaper om vilka alternativ som finns och vad de kan innebära. Vi hjälper dig att se över din nuvarande situation och att planera för dina framtida studier.
Du behöver inte veta ditt mål innan du kommer till oss. Vi hjälper dig att hitta den rätta vägen för just dig.
Vi vägleder dig
Vi tittar tillsammans på dina personliga förutsättningar, intressen, vilka möjligheter som finns och vad som blir nästa steg. Genom självinsikt, ett vidgat perspektiv och kunskap om dina möjligheter kan du göra väl genomtänkta val.
Vi utgår ifrån dig och din situation och vägleder dig mot ditt mål. Vi hjälper också till att konkretisera dina tankar.
Vart är jag (och vem är jag)?
Vart ska jag/vad vill jag (och varför)?
Hur gör jag (och vad krävs)?
Kontakta SYV.
Du kan förbereda dig inför ett samtal med SYV
Skriv gärna ner dina frågor, tankar och funderingar. Ta med dig dina tidigare betyg och andra viktiga handlingar som till exempel studieplan och handlingsplan till mötet.
Redan innan du pratar med en studie- och yrkesvägledare kan det vara till hjälp att testa framtidskortet.
Framtidskortet
Framtidskortet är en digital kortlek som kan visa på vilka yrkesutbildningar som finns i området, du kan till exempel lista dina kompetenser och värderingar eller göra en inledande kartläggning inför en validering.
Du kontaktar någon av våra administratörer Johanna Carlsson eller Malin Niklasson beroende på vad du läser.
Johanna Carlsson - Gymnasienivå och yrkesutbildningar
johanna.carlsson@edu.ronneby.se
Malin Niklasson - SFI, grundläggande nivå eller anpassad utbildning för vuxna
Meritvärdet = jämförelsetal + meritpoäng.
Jämförelsetal - det totala värde som varje kurs och betyg ger när man räknar ut det. Till jämförelsetalet lägger man till eventuella meritpoäng som kan vara max 2.5p och när detta är gjort har du fått ditt meritvärde som du konkurrerar med när du söker olika utbildningar. Jämförelsetalet kan vara högst 20.0, meritpoäng max 2.5 och högsta möjliga meritvärde kan därför vara max 22.5.
Hur räknar jag ut mitt jämförelsetal?
Det finns länkar där man kan få sitt jämförelsetal uträknat, se länk nedan. Tänk på att meritpoängen inte är medräknad eftersom det är till olika utbildningar!
Länk till räkna ut ditt jämförelsetal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur räknar jag ut mitt meritpoäng?
Du kan få räkna max 2.5 meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Man kan få olika meritpoäng till olika utbildningar eftersom en kurs som är en behörighetskurs till en utbildning ej samtidigt kan ge meritpoäng.
Meritpoäng är extra poäng som du kan få om du läser vissa kurser i moderna språk, engelska och matematik. Här är en översikt över vilka kurser som kan ge meritpoäng:
Moderna språk
- Moderna språk 3: 0,5 meritpoäng
- Moderna språk 4: 1,0 meritpoäng
- Moderna språk 5: 0,5 meritpoäng
Du kan maximalt få 1,5 meritpoäng i moderna språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
Engelska
- Engelska 7: 1,0 meritpoäng
Matematik
- Matematik 2: 0,5 meritpoäng
- Matematik 3: 0,5 meritpoäng
- Matematik 4: 0,5 meritpoäng
- Matematik 5: 1,0 meritpoäng
- Matematik specialisering: 0,5 meritpoäng
Du kan maximalt få 1,5 meritpoäng i matematik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
I ditt antagningsbesked som skickats till din mail. (Glöm inte kolla i skräppost om du inte fått något)
Studieförsäkran innebär att du intygar för CSN att du kommer att studera enligt de uppgifter som står i ditt beslut om studiemedel. Detta måste göras innan du kan få din första utbetalning för perioden. Du kan lämna din studieförsäkran tidigast en vecka innan du börjar studera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
Studieaktivering handlar om att du aktivt deltar i dina studier och uppfyller de krav som ställs för att fortsätta få studiemedel. Det innebär att du måste vara inskriven på kurser och delta i undervisningen enligt skolans regler. CSN kan kräva att du visar att du är aktiv i dina studier för att fortsätta få studiemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
Om du har ett betyg i ett ämne som du vill höja, kan du göra en prövning i ämnet. Du kan läsa mer om prövning här:
Du behöver ta kontakt med en syv för planering, glöm inte att ta med en kopia på dina tidigare betyg.
Om du har gått på en högstadieskola och eller gymansieskola i Ronneby kommun beställer du en kopia av dina betyg här:
Beställa betygskopia - ronneby.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du gått skola i en annan kommun, kontakta skolan du gått på.
Grundläggande behörighet innebär att du har de nödvändiga förkunskaperna för att kunna söka till högskoleutbildningar på grundnivå. För att uppnå grundläggande behörighet behöver du vanligtvis:
- Gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller en yrkesexamen med godkänt betyg i Svenska 2 och 3 (eller Svenska som andraspråk 2 och 3) samt Engelska 6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
- Kompletterande kurser om du saknar någon av de nödvändiga kurserna. Dessa kan läsas på komvux eller folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
- Alternativa vägar som International Baccalaureate (IB), utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning2. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grundläggande behörighet är ett krav för alla högskoleutbildningar på grundnivå, men vissa utbildningar kan också kräva särskild behörighet, vilket innebär specifika kurser eller erfarenheter relaterade till utbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.1 Länk till annan webbplats..
För att vara grundläggande behörig till yrkeshögskolan behöver du en gymnasieexamen eller motsvarande som innehåller godkänt betyg i Svenska 1, Engelska 5 och Matematik 1.
Nej, en utländsk gymnasieutbildning kan också vara giltig, om dina betyg översatts och bedömts av UHR. Du kan läsa mer om det genom att klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej, du måste ta kontakt med SYV. (Gör det i god tid då det är en viss handläggningstid på att få ut sin examen.)
Du kan anmäla dig till prövning i kursen eller läsa om kursen. Det finns olika prövningsperioder under läsåret, sista anmälningsdag hittar du på skolans hemsida under prövning.
- Vart hittar jag information om prövning?
Den hittar du om du klickar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- När är sista kompletteringsdag till högskolan?
Du hittar alla datum på sidan Viktiga datum, klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.