CSN

För att finansiera dina studier på grundläggande och gymnasial nivå kan du söka studiemedel från CSN. Göinge utbildningscenter bistår med uppgifter som behövs för att du ska kunna göra en ansökan till CSN exempelvis antal poäng och start- och slutdatum, men ansökan gör du som elev på egen hand. I ditt antagningsbesked får du uppgifter som du behöver till din CSN-ansökan.

Från och med det år du fyller 20 år kan du ansöka om studiemedel. Studiemedel söks och beviljas av CSN. Du som är elev ansöker själv digitalt med Bank-ID på deras webbplats www.csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du som är elev sköter själv kontakten med CSN. Om du tänker byta, avbryta en kurs eller ändra din studietakt, ska du alltid meddela CSN. Om du inte meddelar CSN kan du bli återbetalningsskyldig.

Om du har frågor eller behöver hjälp med din CSN-ansökan hänvisar vi till CSN:s kundtjänst. Du når dem här: https://www.csn.se/kontakta-oss/komvux-folkhogskola.html. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studietakt och poäng

CSN räknar ut din studietakt genom att dela antalet poäng med antalet veckor du läser under studieperioden. Då ser CSN om dina studier ger rätt till studiemedel på 100, 75 eller 50 procent. Du kan inte få studiemedel på någon annan studietakt.

  • För studietakt 100 % behöver du varje vecka läsa minst 20 poäng.
  • För studietakt 75 % behöver du varje vecka läsa minst 15 – 19 poäng.
  • För studietakt 50 % behöver du varje vecka läsa minst 10 – 14 poäng.

Studiestartsstöd

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studie­starts­stödet. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information om ansökan.

Guide för CSN-ansökan

Nedan ser du en instruktionsfilm om hur du gör en CSN-ansökan.

Klicka här för att se film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

csn