Studera på distans

Distansstudier ger dig möjlighet att studera utan att flytta. Du planerar själv dina studier vad det gäller var och när. Att läsa på distans kan vara ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att ta dig till högskola/universitet eller som vill läsa vid sidan om arbetet. Distansstudier är mer obundna eftersom de är mer flexibla än andra studier.

Att studera på distans innebär stor frihet att lägga upp studietid hur du vill. Föreläsningarna kan vara i form av bild-, text-, ljud- eller videoformat. Du har tät kontakt med lärare och kurskamrater via e-post och diskussionsforum. Examination kan vara inlämningsuppgifter, hemtentor eller tentamen på studieorten.

Här nedan är en innehållsförteckning på sidans innehåll. Klicka på en länk för att komma direkt till det avsnittet. Du kan också scrolla ner för att se all information.

Distansutbildning är i regel uppdelad i tre kategorier

Nätbaserad distansutbildning

Denna typ av utbildning genomförs med hjälp av internet och olika datorbaserade verktyg utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar. Fördelen med denna utbildningsform är flexibiliteten, vilket passar studenter som vill ha stor frihet att bestämma när och var de vill studera.

Campusförlagd distansutbildning

Den här typen av utbildning genomförs både via internet och fysiska träffar. Utbildningen bygger på regelbundna sammankomster på högskolan/universitetet. Ofta ligger sammankomsterna i samband med veckoslut någon gång per månad. Fördelen med campusförlags distansutbildning är att du tillhör en studiegrupp som träffas regelbundet.

Lärcenterbaserad distansutbildning

Utbildningar som ges på lärcentrum har obligatoriska träffar på studieorten. Studenter från flera orter träffas via videokonferens för att delta i föreläsningar eller seminarier. Fördelen med att läsa via ett lärcenter är att du har möjlighet att träffa andra studenter på orten, få stöd från lärcentrumets personal och få teknisk support. Du har också chansen att på detta sätt studera i en studiemiljö med den rätta tekniska utrustningen. Även här tillhör du en studiegrupp som träffas regelbundet.

Teknisk utrustning

Som distansstuderande behöver du ha tillgång till viss teknisk utrustning. Du behöver en dator med internetuppkoppling. För vissa kurser krävs även att du kan kommunicera via webbkamera och headset. All den tekniska utrustning som krävs för distansutbildning kan vi på Ronneby Kunskapskälla erbjuda dig. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Frihet under ansvar

Oavsett vilken typ av distansutbildning du väljer innebär det stor frihet att läsa på distans. Med friheten kommer också ett stort ansvar. Det är du själv som lägger upp planerna för dina studier, heltidsstudier innebär ungefär 40 timmars studier i veckan oavsett om du läser på plats eller på distans.

Att ha disciplin i sina studier är inte alltid lätt. Behöver du stöd och hjälp? Vänd dig då till oss på Ronneby Kunskapskälla, vi kan hjälpa dig med studieteknik och planering.

Tips och trix

Var noga med att kolla upp hur just din distanskurs är upplagd. Titta innan anmälan efter obligatoriska träffar, tentamen och liknande. Lägg upp en plan för hur du ska lyckas med dina studier, Vid kursstart är det bra att fundera över vilka uppgifter du ska prioritera och när du ska göra vad. Oavsett om du läser på distans via ett lärcenter eller helt webbaserat, kan det vara bra att komma till ett lärcenter för att få stöd och hjälp.