Aktiviteter i Projekt Gribshunden & Kallvattenkuren

Följ med på resan att bygga ett museum genom att ta del av aktiviteterna i Projekt Gribshunden och Kallvattenkuren.


 • Tunnor för lagring av varor
  Pyssellov på Kallvattenkuren
  Under hela sportlovet kommer ett stort pysselbord stå uppdukat hos oss! Här kan du rita egna stävfigurer och guldgubbar, designa din egen vapensköld eller riddarbanér. Klipp och klistra en 3D-kopia av skeppet Gribshunden! Läs mer här.

  Läs mer

 • Peter Danielsson porträtt
  Föreläsning 16 februari- Maktkamp så in i Norden
  Vi har återigen glädjen att välkomna Peter Danielsson, (hembygdskonsulent i Kalmar läns hembygdsförbund) som gästföreläsare. Denna gång berättar Peter om Gustav Vasas motståndare med fokus på unionskungen Christian II.
  Läs mer

 • Flygbild över Ronneby centrum med platsen utmärkt med en oval cirkel
  Beslut om plats för muséet
  Den 1 november beslutade Kommunstyrelsen att Ronneby kommun avsätter kvarteren Ture och Ulf med omgivningar för ett framtida museum. Platsen är centralt belägen och har tydliga kopplingar till Ronnebys historia samt ger möjligheter till etappvis etablering av museet.
  Läs mer

 • Arkeologisk utgrävning på åker
  Mötte du Ronnebys arkeologi?
  Även i år var intresset stort för eventet "Möt Ronnebys arkeologi - från skog till hav". Under eventet presenterades de senaste fynden från utgrävningarna i Vång och på Gribshunden.
  Läs mer

 • Poster för konferensen IKUWA7
  Deltagande i konferensen IKUWA7.
  Torsdagen 9 juni 2022 berättade vi om Ronneby kommuns museiprojekt på konferensen IKUWA7, internationell marinarkeologisk konferens i Helsingfors. Gribshunden presenterades på mer än ett håll, men vi deltog i sessionen: "Gribshunden: archaeological science."
  Läs mer

 • Barn som pysslar
  "Det blir intressant om det är kul"
  Under våren 2022 har vi besök av 6 klasser från låg- till högstadiet som deltar i vårt pedagogiska projekt. Målet är att få input och idéer från barn och unga kring vad de tycker är intressant och hur de vill uppleva berättelserna om Gribshunden och Vång i ett framtida museum.
  Läs mer

 • Gamla hus med Heliga kors kyrka i bakgrunden
  Vilka tankar har Ronneby kring sitt kulturarv?
  Etnologistudenter från Lunds universitet besökte Ronneby 15-18 mars 2022. Deras fältarbete tar sin utgångspunkt i Ronnebys museiprojekt – med fokus på Kulturarv, Medborgardialog och Plats och flöde.
  Läs mer

 • Danmarks ambassadör utanför Kallvattenkuren
  Ambassadörsbesök
  Danmarks ambassadör, Vibeke Rovsing Lauritzen, besökte Ronneby 11 mars 2022
  Läs mer