Projekt Gribshunden
"Ronneby kommun ska bygga ett museum som har sådan kvalitet att det utgör ett internationellt besöksmål."
Grunden för museet är fynden och berättelserna om Kung Hans 1400-talsskepp Gribshunden, som förliste 1495 i Ronneby skärgård samt järnålderboplatsen Västra Vång, där makt och ceremonier utövades.
Med detta som utgångspunkt berättas Ronnebys historia ur lokalt, regionalt och internationellt perspektiv.
Projektet drivs av Ronneby kommun i nära samarbete med Blekinge museum, Ronneby musei- och hembygdsförening samt universitet som bedriver relevant forskning.
Projektets faser
Det övergripande museiprojektets ”Fas 1” avslutades 2019 vid inrättandet av ett projektkontor i Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark. Byggnaden, som ingår i ett riksintresse för kulturmiljövården, innehåller både projektkontor och en mindre utställning om Västra Vång, Gribshunden och Ronnebys historia.
I nuvarande "Fas 2" bereds beslutsunderlag som ska presenteras kommunen för slutgiltigt ställningstagande kring formerna för projektets realisering. Exempel på underlag som bereds är vilka berättelser som ska återfinnas i museet och hur de ska presenteras i utställningen, lokalprogram utarbetas (byggnadens principiella innehåll och relationer), bygghandlingar upprättas, driftform klarläggas och finansieringen av projektet ska ordnas. Allt detta sker i dialog med allmänhet och intressenter.
Berättelser och utställning
Museet ska erbjuda en mötesplats för kunskap och upplevelser. Syftet med detta delprojekt är att ta fram ett koncept för utställningen i det kommande museet. Detta ska göras med utgångspunkt i kommunens avsiktsförklaring, vilken pekar på ambitionen att:
Museet ska erbjuda en mötesplats för kunskap och upplevelser. Vi vill bygga moderna, säkra, miljöanpassade förevisningsrum för originalföremål. I anslutning till dessa ska forskare och specialister kunna fördjupa sig kring fynden och föremålen. Till detta kopplas salar för upplevelser och äventyr.
Projekt med grundskolan
I projektet ingår, som ett sidospår, ett medskapande projekt med grundskolan. Målet med detta projekt är att få input kring hur barn och unga vill uppleva berättelserna, samt utveckla skolbesöken till det framtida museet.
Projektet med grundskolan möjliggörs med bidrag från Regionala utvecklingsmedel - kultur.