Artikeln publicerades 10 oktober 2025
Höstlovskul - Smaka på historia!

V. 44 är det dags för vårt höstlovsprogram: Smaka på historia! Läs mer här.
Kulturarvsverkstad Gribshunden - Höstlovskul!
27/10-2/11 kl. 10.00-15.00
Vilken smaksättare är det som vi använder i nästan all vår matlagning idag?
En ledtråd - det är vita kristaller, korn eller flingor.
Kom du på det? Det är såklart saltet! Det är svårt att tänka sig tillagad mat utan salt idag, men visste du att vi under medeltiden led av saltbrist här i Norden? I Sverige berodde det på att vi i stort sett bara hade kust mot Östersjön där det bräckta vattnet gjorde saltutvinning nästan omöjligt. Västkusten med dess höga salthalt tillhörde under den här tiden Norge och Danmark. Det nordiska klimatet var heller inte varmt nog för att kunna utvinna salt ur havsvatten på ett enkelt sätt. Därför var salt både värdefullt och eftertraktat under medeltiden. Salt var också otroligt viktigt för att kunna lagra och konservera mat för vintern. Detta gjorde att andra smaksättare och kryddningar blev populära under medeltiden – man ville ju äta smakrik och god mat då också.
Under höstlovet bjuder vi in till höstlovsprogrammet “Smaka på historia”.
Gå på en medeltida expedition i parken och klara av de klurigheter du stöter på. Kanske kommer du tillbaka med fickorna fulla av mynt och kan handla i Kallvattenkurens Handelsbod och därefter tillverka ditt alldeles egna örtsalt!
