Artikeln publicerades 21 september 2025

Workshop: En gyllene måltid: Mat från fattig till rik i medeltidens Skandinavien

Workshop för mat och smak.

Smaka på en liten del av medeltiden! I den här workshopen lagar vi mat tillsammans baserat på recept från 1200-1500 talet. Läs mer här.

Kulturarvsverkstad Gribshunden

Workshop: En gyllene måltid: Mat från fattig till rik i medeltidens Skandinavien

18 oktober 14:00-17:00 är det dags för en workshop i matlagningens tecken!

När arkeologerna som grävde ut akterkastellet på Gribshunden möttes de av ett röd-gyllene moln som sipprade fram från en av tunnorna. I vattnet hade en krydda som var värd sin vikt i guld överlevt, saffran. Förutom stora mängder saffran, hittades även peppar, ingefära, kryddnejlika och mandel, ingredienser som alla var centrala i den medeltida festmaten.

För den medeltida kocken var det viktigt att tänka på dofter, smaker, färger, allt för att ge en extraordinär upplevelse. Nu har du chansen att själv få smaka på en liten del av medeltiden. I den här workshopen kommer vi tillsammans att laga mat baserat på recept från 1200-1500 tal för såväl fattig som rik.

Smaka en gyllene saffranspaj och låt smaken ta dig med till Kung Hans hov.

Maxantal: 20 deltagare, först till kvarn

Anmälan senast: 15 oktober till maja.heuer@ronneby.se

Workshopledare: Daniel Serra