Artikeln publicerades 18 november 2019

Toalettvett

Det du spolar ner i avloppet i köket, toaletten eller ute på gatan påverkar kvaliteten på våra vattendrag. Avloppsreningsverken är gjorda för att rena vattnet från kväve, fosfor och annat organiskt material. Andra typer av föroreningar kan inte brytas ner och det är därför väldigt viktigt att de aldrig hamnar ner i avloppet och förs vidare till verken och vattendrag. Om du undrar hur du kan bidra till renare miljö så besvarar vi några vanliga frågor nedan!

Vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och andra kroppsvätskor samt toalettpapper.

Vad ska inte spolas ner?

Allt annat.

Vad ska spolas ner

Inte ens hushållspapper?

Hushållspapper är den vanligaste fultorkningen* i Sverige. Man skulle kunna tro att toapapper och hushållspapper är likadana men så är det inte. Toalettpapper är lättnedbrytbart medan hushållspapper är mycket tjockare, löses inte upp sig lika lätt och orsakar problem för reningsverk och pumpstationer.

Men lite snus då?

Snus och cigaretter innehåller tungmetallen kadmium och när du spolar ner dessa i toaletten sprids kadmium och andra gifter i avloppsvattnet och hamnar till slut i naturen. Släng snus och cigaretter i det brännbara hushållsavfallet istället.

Snus är vanligaste fulspolning

Kan ni inte bara ta hand om skräpet som spolas ner?

Att hantera allt skräp kräver mycket energi och resurser. Innan skräpet ens når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i ledningsnät och pumpar. Det kan leda till översvämningar samt att orenat vatten hamnar i naturen. Även processer på avloppsreningsverket kan påverkas negativt.

Hur gör ni med kemikalier?

Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att hantera de växande mängder av kemikalier så som rengöringsmedel, målarfärger, läkemedelsrester och liknande. Det betyder att stor del av dessa rinner genom verken opåverkade och hamnar sedan i naturen.

Men vad ska jag göra?

Den enklaste lösningen är att alltid ha en papperskorg på toaletten eller i badrummet. Det är väldigt lätt att göra rätt och sluta fulspola.**

Var noga med att hantera kemikalier som farligt avfall och lämna dessa på en återvinningscentral. Gamla och överblivna läkemedel ska alltid lämnas till apoteket.

Här kan du läsa om hantering av konstnärsfärger för att undvika att miljöfarliga ämnen hamnar i vattnet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spola rätt

 

Vad gäller för köksavlopp?

Här gäller några enkla regler. Undvik att spola ner matrester och fett/olja i vasken. Dessa kan bilda proppar och orsaka stopp i ledningar, dra till sig råttor samt störa processer på reningsverket. Torka istället av stekpannan med hushållspapper och släng i kompostpåsen. Större mängder olja och fett samlar och lämnar du på en återvinningscentral. Saknar du en miljötratt som underlättar att hälla över fettet i en flaska? Hämta en hos oss!

Gäller det bara de som är kopplade till det allmänna avloppsnätet?

Nej. Din insats är lika viktig om du inte är kopplad till det allmänna nätet och har enskilt avlopp. Detta för att slammet lämnas på reningsverk när brunnen töms.

Har du fler frågor hör gärna av dig till oss!

* Fultorka - att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut och spola ner det i toaletten. De vanligaste fultorkningarna i Sverige är hushållspapper, pappersnäsduk, servetter, våtservetter, pappershandduk, utrivna tidningssidor och underkläder eller annan textil.

** Fulspola - att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. De vanligaste fulspolningarna är snus, tops, mensskydd, våtservetter, miljöfarliga kemiska ämnen och bomullstussar.