Sortering via fyrfackskärl

Sortering via fyrfackskärl

Fastighetsnära insamling via fyrfack innebär att villor och fritidshus har två stycken nya sorts kärl med fyra fack i varje på tomten. I facken lägger man pappers-, metall- och plastförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, tidningar, matavfall och brännbart.

Fyrfackskärlen gör det enkelt och bekvämt att lämna avfallet till återvinning och du slipper åka iväg till återvinningsstationen med förpackningar och tidningar.

Matavfall

Exempel: Skal från frukter, rotfrukter och grönsaker, kaffe- och tesump inklusive filter, matrester (både tillagade och råa av kött och fisk) äggskal, potatis, ost, bröd, vissna blommor och blad, hushållspapper och servetter, fiskrens, räkskal och kräftskal.

Gör så här: Matavfallet lägger du i de fukttäta papperspåsarna som ingår i abonnemanget. Låt blött avfall rinna av en stund i vasken först, använd gärna ett durkslag. Har du mycket blött avfall, lägg lite extra papper i botten, packa in matavfallet i en tidning. Vik ihop påsen noggrant och lägg den i behållaren för matavfall. Fyll inte över den.

Observera att MAXI Ronneby´s nya komposterbara bärkassar av majs inte får användas i facket för matavfall.

Brännbart

Till brännbart räknas avfall som inte är matavfall eller tidningar. Brännbart avfall är det som blir över när man har källsorterat.

Exempel: Fimpar och snus, dammsugarpåsar, städavfall, blöjor, bindor och tamponger, diskborstar, disktrasor, städmoppar, toalettborstar, kuvert, vykort, post-it -lappar, pennor och kritor, mappar, pärmar och plastfickor, hundbajspåsar, strö från smådjurens burar, tuggummi, glasspinnar, tandpetare, tandborstar, tops och bomull, rakhyvlar, rakblad, plåster och bandage, ljusstumpar, kattsand.

Plastförpackningar

Exempel: Flaskor, burkar, dunkar, små hinkar.

Gör så här: Ta av korkar och lock, sortera efter materialslag och lägg dem lösa i behållarna. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i hopknutna påsar. Plastartiklar som till exempel möbler och leksaker (inte förpackningar) ska lämnas som grovsopor. Plastflaskor med pant lämnas i butiker. Mjukplast (plastpåsar) lägger du i den plastkomprimeraren som vi tillhandahåller.

Pappersförpackningar

Exempel: Hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger, toalettrullar och wellpapplådor.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats.

Tidningar

Exempel: Dagstidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad och broschyrer.

Gör så här: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan du lägger trycksaken i behållaren.

Metallförpackningar

Exempel: Konservburkar, tomma sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, tömda och torra färgburkar, aluminiumfolie, aluminiumformar.

Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar. Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralen.

OBS! Värmeljuskoppar återvinns ej som metallförpackningar utan ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralerna.

Förpackningar av färgat och ofärgat glas

Exempel: glasflaskor och glasburkar.

Gör så här: Ta av lock, kapsyler och korkar. Tänk på att sortera förpackningen i ofärgat eller färgat glas. OBS! Porslin, speglar eller kristallglas, glasprydnader, dekorativa glasburkar och glaskeramik ska inte läggas i behållaren, utan lämnas till återvinningscentralen. Glödlampor sorteras som elavfall, pantflaskor lämnas till butiken.