Sortering via brännbart/avfall

De hushåll som har ett grönt kärl för brännbart hushållsavfall och eventuellt ett brunt kärl för matavfall avfall. Restavfall lämnas i ett mindre blått kärl. Vanligen sker hämtning var fjortonde dag.

Matavfall

Exempel: Skal från frukter, rotfrukter och grönsaker, kaffe- och tesump inklusive filter, matrester (både tillagade och råa av kött och fisk) äggskal, potatis, ost, bröd, vissna blommor och blad, hushållspapper och servetter, fiskrens, räkskal och kräftskal.

Gör så här: Matavfallet lägger du i de fukttäta papperspåsarna som ingår i abonnemanget. Låt blött avfall rinna av en stund i vasken först, använd gärna ett durkslag. Har du mycket blött avfall, lägg lite extra papper i botten, packa in matavfallet i en tidning. Vik ihop påsen noggrant och lägg den i behållaren för matavfall. Fyll inte över den.

Brännbart

Till brännbart räknas avfall som inte är matavfall eller tidningar. Brännbart avfall är det som blir över när man har källsorterat.

Exempel: Fimpar och snus, dammsugarpåsar, städavfall, blöjor, bindor och tamponger, diskborstar, disktrasor, städmoppar, toalettborstar, kuvert, vykort, post-it -lappar, pennor och kritor, mappar, pärmar och plastfickor, hundbajspåsar, strö från smådjurens burar, tuggummi, glasspinnar, tandpetare, tandborstar, tops och bomull, rakhyvlar, rakblad, plåster och bandage, ljusstumpar, kattsand.

Restavfall

Till restaavfall räknas avfall som inte går att sortera i någon annan fraktion. Restavfall är det som blir över när man källsorterat. Målet är att det ska bli så lite ej restavfall som möjligt.

Exempel: Dricksglas, keramik, porslin , säkringar, spegelglas, lerkrukor, fönsterglas och bestick.

Förpackningar

Plast-, papper-, metall-, glasförpackningar och tidningar sorteras ut och lämnas på de återvinningscentraler och återvinningsstationer som finns runt om i kommunen.

Sorteringsanvisningar för förpackningar