Artikeln publicerades 5 januari 2021

Sorteringsguide

Så sorterar du

Att tänka på när du sorterar

Tänk på att alla förpackningar ska vara tömda. Förpackningar med olika material ska separeras. Om det inte går att skilja de olika materialen, sorterar du förpackningarna efter det viktmässigt dominerande materialet.

Matavfall

Matavfall

Exempel: Skal från frukter, rotfrukter och grönsaker, kaffe- och tesump inklusive filter, matrester (både tillagade och råa av kött och fisk) äggskal, potatis, ost, bröd, vissna blommor och blad, hushållspapper och servetter, fiskrens, räkskal och kräftskal.

Gör så här: Matavfallet lägger du i de fukttäta papperspåsarna som du kan hämta på våra bemannade Återvinningscentraler samt kommunens Medborgarservice. Låt blött avfall rinna av en stund i vasken först, använd gärna ett durkslag. Har du mycket blött avfall, lägg lite extra papper i botten, packa in matavfallet i en tidning. Vik ihop påsen noggrant och lägg den i behållaren för matavfall. Fyll inte över den.

Brännbart

Brännbart

Till brännbart räknas avfall som inte är matavfall, förpackningsmaterial eller tidningar. Brännbart är det som blir över när man har källsorterat.

Exempel: Fimpar och snus, dammsugarpåsar, städavfall, blöjor, bindor och tamponger, diskborstar, disktrasor, städmoppar, toalettborstar, kuvert, vykort, post-it -lappar, pennor och kritor, mappar, pärmar och plastfickor, hundbajspåsar, strö från smådjurens burar, tuggummi, glasspinnar, tandpetare, tandborstar, tops och bomull, plåster och bandage, ljusstumpar, kattsand.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats. (Kuvert lägger du i brännbart och inte i behållaren för pappersförpackningar). Samla i plastpåse och släng i fraktionen för brännbart.

Mjukplast

Mjuka plastförpackningar

Exempel: Plastpåsar, frigolit, plastfolie, mjuka förpackningar.

Gör så här: Töm förpackningen. Samla gärna plastförpackningarna och komprimera dem innan de slängs i behållaren.

Plast

Hårda plastförpackningar

Exempel: Flaskor, burkar, dunkar, små hinkar.

Gör så här: Ta av korkar och lock, sortera efter materialslag och lägg dem lösa i behållarna. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i hopknutna påsar. Plastartiklar som till exempel möbler och leksaker (inte förpackningar) ska lämnas som grovsopor. Plastflaskor med pant lämnas i butiker.

Papper

Pappersförpackningar

Exempel: Hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger och toalettrullar.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats. (Kuvert lägger du i brännbart och inte i behållaren för pappersförpackningar).

Wellpapp

Wellpapp

Exempel: Wellpapp, wellådor och wellförpackningar

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats.

Tidningar

Tidningar

Exempel: Dagstidningar, tidsskrifter, kataloger, reklamblad och broschyrer.

Gör så här: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan du lägger trycksaken i behållaren. (Kuvert lägger du i brännbart och inte i behållaren för tidningar).

Metall

Metallförpackningar

Exempel: Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, tömda och torra färgburkar, aluminiumfolie och aluminiumformar .

Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar. Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor, värmeljus och andra produkter som inte är förpackningar ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralen.

Ofärgatglas

Ofärgat Glas

Exempel: Flaskor och burkar av ofärgat glas.

Gör så här: Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som ej återvinningsbart. Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret för elektronikavfall och lämnas på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler.

Färgat-glas

Färgat Glas

Exempel: Flaskor och burkar av färgat glas.

Gör så här: Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som ej återvinningsbart. Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret för elektronikavfall och lämnas på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler.

Batterier

Batterier

Exempel: Alla typer av småbatterier.

Tänk på: att batterier kan finnas gömda i elektroniska leksaker, så se till att ta hand om dem också! OBS: Bilbatterier skall lämnas till återvinningscentralen!.

Farligtavfall

Farligt avfall

Exempel: Elektronik, impregnerat trä, lösningsmedel, bekämpningsmedel.

Gör så här: Förpacka avfallet väl så att eventuella rester inte läcker ut, Märk även upp burkar, flaskor och andra förpackningar med innehåll. Var uppmärksam på förbrukade leksaker som ofta innehåller elektronik.

Läkemedel

Läkemedel

Läkemedel kan vara farliga om de hamnar i fel händer. Därför är det viktigt att man lämnar sitt avfall på rätt ställe och följer de riktlinjer som finns.

Läkemedel och kanyler ska lämnas till apoteket. Kanyler och sprutspetsar läggs i en särskild behållare, sk Safe-clip, som lämnas ut gratis av Apoteket. Använd gärna Apotekets genomskinliga påsar när du lämnar in överblivna läkemedel. Det underlättar den fortsatta hanteringen!