Lämna dina förpackningar på närmaste åvs

Förpackningar

Förpackningar sorteras ut och lämnas på de återvinningscentraler och återvinningsstationer som finns runt om i kommunen. Du som har fastighetsnära insamling via fyrfack källsorterar enkelt direkt i dina kärl hemma på tomten.

Plastförpackningar

plastförpackningar

Exempel: Flaskor, burkar, dunkar, små hinkar.

Gör så här: Ta av korkar och lock, sortera efter materialslag och lägg dem lösa i behållarna. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i hopknutna påsar. Plastartiklar som till exempel möbler och leksaker (inte förpackningar) ska lämnas som grovsopor. Plastflaskor med pant lämnas i butiker. Mjukplast (plastpåsar) lägger du i den plastkomprimeraren som vi tillhandahåller.

Pappersförpackningar

pappersförpackningar

Exempel: Hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger, toalettrullar och wellpapplådor.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats.

Tidningar

tidningar

Exempel: Dagstidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad och broschyrer.

Gör så här: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan du lägger trycksaken i behållaren.

Metallförpackningar

metallförpackningar

Exempel: Konservburkar, tomma sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, tömda och torra färgburkar, aluminiumfolie, aluminiumformar.

Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar. Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralen.

OBS! Värmeljuskoppar återvinns ej som metallförpackningar utan ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralerna.

Förpackningar av färgat och ofärgat glas

glasförpackningar

Exempel: glasflaskor och glasburkar.

Gör så här: Ta av lock, kapsyler och korkar. Tänk på att sortera förpackningen i ofärgat eller färgat glas. OBS! Porslin, speglar eller kristallglas, glasprydnader, dekorativa glasburkar och glaskeramik ska inte läggas i behållaren, utan lämnas till återvinningscentralen. Glödlampor sorteras som elavfall, pantflaskor lämnas till butiken