Artikeln publicerades 1 februari 2023

Elstöd

Utbetalning av elstöd

Nu är det snart dags för utbetalning av elstöd till privatpersoner i elområde 3 och 4.

Du får elstöd om ditt namn stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Hur mycket du får beror på elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 – 30 september 2022.

Här kan du se de elområden som Sverige är indelat i:

Nätområden.se (nätområden.se) Länk till annan webbplats.

Anmäl och kontrollera ditt bankkonto i Swedbanks kontoregister senast den 13 februari så kommer pengarna snabbast

För att få elstödet snabbast möjligt ska du som stod på elnätsavtalet anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Här kan du också kontrollera om du redan har ett konto anmält i Swedbanks kontoregister. Det gäller även dig som är kund i Swedbank.

Anmäl konto till kontoregistret & lös in avi (swedbank.se)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Om du inte anmäler ditt konto får du pengarna ändå, men då tar det längre tid. Man behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att anmäla sitt konto för utbetalning.

På Swedbanks webbplats finns utförlig information om anmälan till kontoregistret

Anmäl konto till kontoregistret & lös in avi (swedbank.se)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Du som får pension från Pensionsmyndigheten får elstödet till det konto som finns anmält där. Du behöver inte anmäla kontot till Swedbank.

Om du inte har anmält något konto i Swedbanks kontoregister, så ser vi om det finns ett bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit. Hittar vi inget konto så skickar vi en utbetalningsavi. Det är kostnadsfritt att lösa in avin online. Om du löser in den hos ett ombud tillkommer en avgift.

Till vissa personer bosatta utomlands kommer Försäkringskassan i undantagsfall att behöva skicka ett brev med begäran om kontouppgifter för utbetalning av elstödet.

Pengarna betalas ut med start den 20 februari

Utbetalningarna inleds hos Försäkringskassan den 20 februari och pågår i några dagar. Det dröjer några bankdagar innan pengarna kommer in på kontot. Det tar längre tid om vi inte hittar något konto för utbetalning.

Varning för bedragare!

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.