Artikeln publicerades 21 december 2022

Byte av elmätare

Vi byter elmätare!

Cirka 12000 elmätare hos våra kunder ska bytas ut i god tid innan 2025 det flesta ska enligt vår plan vara bytta vintern 2024.

Varför byts elmätarna?

Regeringen har beslutat att införa nya funktionskrav på alla elmätare i Sverige, som är ett steg närmare ett smartare elnät. Kraven ska vara uppfyllda senast 1 januari 2025.

Vad innebär de nya kraven?

Den nya generationens smarta elmätare ska stödja energiomställningen och ger förutsättningar för kunderna att vara mer delaktiga och aktiva.

De nya mätarna gör det möjligt att själv kunna ta del av dina mätvärden och därmed få tillgång till mer detaljerad information om din energianvändning.

De nya mätarna kommer även att mäta din elförbrukning per timme och kunna mäta både förbrukning och produktion från din anläggning.

Möjligheter ges även till automatisk avbrottsregistrering, till- och frånkoppling av el på distans med mera.

Hur går mätarbytet till?

Arbetet med att byta elmätare kommer att utföras i samarbete med vår auktoriserade samarbetspartner OneCo som kommer att kontakta dig via post, telefon eller mejl i god tid med exakt datum och andra viktiga detaljer.

För din trygghet skull har teknikerna kläder uppmärkta med OneCo, servicebilarna är märkta med både Miljöteknik och OneCos logga, dessutom kan teknikerna identifiera sig med Miljötekniks företags legitimation

Hur vet jag när ni ska byta min elmätare?

När det är dags att byta just din elmätare så kommer du att få information i din brevlåda.

Behöver jag göra något inför mätarbyte?

Tänk på att mätarplatsen måste vara tillgänglig för vår mätartekniker. För att underlätta för bytet är det bra om du ser till att det inte står några föremål eller hinder framför elskåpet/elmätaren.

Behöver jag vara hemma vid mätarbytet?

Sitter din mätare inomhus (eller ej tillgänglig för mätartekniker) så måste någon vuxen vara hemma i samband med bytet. Information sker till dig via brev i god tid innan bytet, om mätarbytet och en föreslagen tid för mätarbytet.

Sitter din mätare utomhus (eller tillgänglig för mätartekniker) så behöver du inte vara hemma för mätarbytet. Information sker via brev i god innan bytet om mätarbytet och under vilken tidsperiod din elmätare kommer att bytas.

Vad händer om jag inte kan vara hemma på bokad tid?

I brevet finns information om hur du kan gå tillväga för att boka om din tid hos OneCo.

Om din elmätare inte är tillgänglig för oss utan att någon vuxen är på plats, och du inte kan vara hemma på föreslagen tid så ber vi dig boka om hos OneCO. Finns det inte någon tid som passar så kanske du kan be någon myndig granne eller släkting vara på plats vid föreslagen eller ombokad tid.

Hur får jag information efter mätarbytet?

Efter mätarbytet är genomfört så kommer vi att bekräfta mätarbytet till dig. Bekräftelsen innehåller information om vem som utfört bytet, när, samt information och mätarställningar för den nedtagna och den uppsatta mätaren och kommer att läggas i din brevlåda.

Hur fungerar de nya elmätarna?

Den stora nyttan för dig som kund, utöver att vi kan mäta din förbrukning per timme, se mer detaljerad förbrukning per fas, och tillkoppla och frånkoppla din el på distans, är att vi inte behöver byta elmätare om du sätter upp en solcellsanläggning på ditt tak, samt att du kan koppla på en egen utrustning för att följa din elförbrukning i realtid.

Kostar mätarbytet något?

Nej, mätarbytet kostar inte dig som kund något.