Artikeln publicerades 15 december 2021

Så kan du minska matsvinnet i jul
Julen är överflödens tid. I vilket fall när det kommer till mat och för dem som har möjlighet att låta julbordet svämma över. Traditionen påbjuder mängder av rätter och inte sällan av ett slag som riskerar att bli över. Det är helt enkelt svårt att beräkna åtgången av sylta, Janssons frestelse och julskinka
Lagom är julens ledord men hur ska man då tänka när två av årets stora mathelger står för dörren?
- Minska antalet eller mängden
Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt. - Hantera maten ordentligt
Kyl överbliven mat snabbt, prova att använda kylklampar för att öka hållbarheten på den kalla maten som står framme, så att resterna kan ätas nästa dag. - Dela dina matrester
Låt gästerna ta med överbliven mat hem. - Ta hand om dina matrester och bli kreativ i köket
Frys in matrester som du inte vill äta nästa dag. Det mesta funkar bra att frysas och även om du tröttnat på julmaten kan rester med prinskorv, köttbullar, potatis och andra rester från julbordet bli en god pyttipanna i början av nästa år.