Artikeln publicerades 13 april 2021

Regnvattentunna

Regnvattentunna

Samla regnvattnet i en tunna och skörda varma och torra dagar! Då hjälper du till att minska risken för översvämning samtidigt som du sparar på vårt värdefulla dricksvatten.

En regnvattentunna fylls relativt snabbt så det är viktigt att se till att vattnet kan rinna bort från husgrunden när tunnan har blivit full. Det är smart att montera en slang någon decimeter från toppen av tunnan så att vattnet rinner ut den vägen när tunnan är full. Lägg ut slangen så att vattnet hamnar på gräsmattan eller i en rabatt. Tänk på att ha ett barnsäkert lock. Det är också bra att tömma och ta in tunnan eller ställa den upp och ner i trädgården under vintertid så att den inte fryser sönder. När du inte har tunnan på plats kan du fästa en flexibel slang (den som är svart och sitter mellan stupröret och tunnan på filmen nedan) på stupröret så att vattnet fortsatt kan rinna ut på gräsmattan.

Om takytan som leds till stupröret är väldigt stor kommer en vanlig regnvattentunna som ofta är på cirka 200 liter att fyllas väldigt fort. Fundera då på om du ska göra en annan lösning, hitta en större tunna eller seriekoppla ett antal tunnor.