Artikeln publicerades 26 oktober 2020

Spola rätt

Spola rätt!

I toaletten får man bara spola ned kiss, bajs och toapapper.

Allt annat som spolas ned riskerar att orsaka stopp och problem i ledningarna. Små saker som tops, hår, våtservetter, bindor, kondomer, bomull, snus eller hushållspapper kan ställa till stora problem. Så tänk på vad du spolar ned i toaletten, spola rätt 😊

Den 19 nov är det världstoalettdagen och i samband med det kommer vi hålla en tävling!

Tips för att spola rätt:

Toaletten det enda som ska spolas ner i toaletten är kroppsvätskor och toalettpapper, ingenting annat! Hushållspapper har en annan sammansättning än toalettpapper och löses inte upp, därför ska du aldrig byta toalettpapper till hushållspapper.

Papperskorg – ha alltid en papperskorg inne på toaletten, så att skräpet inte råkar hamna i toaletten istället. Tops, våtservetter, hår, tamponger, kondomer, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter och snus ska slängas i papperskorg, aldrig i toaletten.

Vasken – spola inte ner matrester eller fett i vasken. Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den, och släng sedan pappret i soporna. Då slipper du oroa dig för stopp i ledningen, som med lite otur kan leda till kostsamma källaröversvämningar. Är det mycket fett i stekpannan kan du även hälla det direkt i ditt matavfall. Större mängder olja och frityrolja hälls i en behållare som sedan lämnas till återvinning, Om du har t.ex överbliven yoghurt som har gått ut är det bättre att du slänger förpackningen med innehåll i restavfall, än att du spolar ut det i vasken.

Mediciner – spola aldrig ner medicin i avloppet, det lämnar du till närmsta apotek. Vårt reningsverk är inte konstruerat för att rensa bort läkemedel och de kemiska ämnena hamnar då i havet istället och skadar miljön.

Biltvätt – Tvätta aldrig bilen på gatan, då rinner smutsvattnet tillsammans med alla rengöringsmedel rakt ut i närmsta vattendrag. Välj biltvätten, där finns speciell utrustning som renarvattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar och kemikalier.

Återvinning – Våra miljöstationer och återvinningscentraler tar hand om det som vårt reningsverk eller naturen inte kan ta hand om. Målarfärg, kemikalier, lösningsmedel, nagellack, aceton, olja och annat farligt avfall ska lämnas till närmsta återvinningsstation.

Rengöringsmedel överdosera inte tvättmedel, sköljmedel eller andra rengöringsmedel. Läs på förpackningen hur mycket du behöver.