Artikeln publicerades 9 oktober 2019

spara energi

Hösten är här - spara på energi!

Oavsett hur bra elavtal du har finns det en stor sparpotential i att minska din elförbrukning. Du kan med enkla medel minska din elkostnad och därigenom din miljöpåverkan, utan att det behöver innebära en stor förändring i din vardag.

Vi har samlat några energitips som kan hjälpa dig att minska din elkonsumtion.

1. Spis mot mikro
Det går åt betydligt mer el när du använder spisen jämfört med när du använder mikrovågsugnen. Använd hellre mikron när du till exempel ska värma mat. Är maten fryst är det smart att först låta den tina i kylen. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kylen eller fryser in den.

2. Rinnande kran mot diskbalja
Att diska under rinnande vatten är som att hälla ut pengar i vasken. Genom att diska i balja kan du spara upp mot 75 procent av energin.

3. Gryta mot vattenkokare
Många använder vattenkokaren i stället för en gryta på spisen när de ska göra te eller liknande. Men det är också en fördel att använda vattenkokaren till annat, till exempel när du ska laga mat. Koka upp vatten till pastan, äggen eller grönsakerna i vattenkokaren, häll sedan över i grytan på spisen och fortsätt tillagningen där

4. Glödlampa mot lågenergilampa
Om du byter ut dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara upp emot 75 procent av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En lågenergilampa har en livslängd på cirka 10 000 timmar, jämfört med vanliga glödlampor som bara varar i cirka 1 000 timmar. Att använda dimmers och sätta upp lysrör där det ska lysa länge, som ovanför köksbänk eller i garage är också el-sparande.

5. Tvåglasfönster mot energiglas
Sextio procent av vanliga hushålls energiförbrukning går åt till uppvärmning. Om du har dåliga fönster kan en stor del av värmen smita ut. Då måste du vrida upp elementen och mer energi än nödvändigt går åt. Genom att täta fönster och/eller byta till energifönster som släpper ut mindre värme kan du sänka dina elkostnader med flera tusen kronor om året.

6. Badkar mot dusch
Att bada är visserligen skönt, men det går åt mycket mer varmvatten än när du duschar. Ransonera badandet och satsa på effektivare rengöring i form av en kort dusch. Stäng helst av vattnet medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.

7. Varma element mot filt
Sätt upp termometrar och se till att du inte har för varmt. I förråd och liknande räcker det med 10-15 grader, i sovrum rekommenderas 16-18 grader och i vardagsrummet kan det räcka med max 20 grader. Klä på dig lite mer eller svep in dig i en varm filt om du fryser.

8. Torkskåp mot torkställning
Torkskåp är riktiga energislukare. Välj hellre att torktumla dina kläder, eller häng upp dem för lufttorkning om du vill vara riktigt energismart. Då sliter du dessutom inte lika mycket på kläderna.

9. Inkopplat mot urkopplat
När du stänger av dator, tv, dvd- spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen står de i stand by- läge och drar energi. Koppla dem till en grenkontakt med strömbrytare, då kan du stänga av allt med ett enda knapptryck. Laddare till mobiler och liknande som sitter kvar i uttag, även utan mobilen, drar också el. Dra ut dem när du inte laddar.

10. Lampor mot värmeljus
Varför inte förena nytta med mys? Släck lamporna på kvällen och tänd värmeljus i stället. Du sover också bättre om du inte har för ljust innan du ska lägga dig.

11. Separat digitalbox mot inbyggd
Satsa på en tv med inbyggd digital-tv-box som klarar de tv- sändningar du har hemma. Då sparar du energi och slipper dubbla fjärrkontroller. Du behöver inte heller komma ihåg att stänga av din digital-box. Skillnaden mellan den tv-box som drar minst el och den som drar mest när den är på är över 100 procent, så välj ny box med omsorg.

12. Stor tv mot liten
Ju större tv:n är, desto mer energi förbrukar den. Ur elanvändningsperspektiv är därför trenden med stora tv-apparater olycklig. Moderna tv-apparater, som plasma och lcd, drar dessutom mer el. En lcd-tv drar oftast mindre än en vanlig tv i samma storlek, medan en plasma-tv drar mer än en vanlig tv.