Artikeln publicerades 11 juni 2018

Sommaräng med fyrfackskärl

Tips i sommarvärmen!

Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor, larver och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall, detta gäller även facket för matavfall i fyrfacksskärlen. Här är några tips som underlättar under sommarvärmen.

  • Lägg några tidningsark i botten på papperspåsen, de suger upp en del vätska.
  • Se till att matavfallet är torrt innan du lägger det i papperspå- sen. Låt blött matavfall rinna av i vasken innan det läggs i papperspåsen.
  • Torrskala grönt. Ställ påshållaren med papperspåsen på diskbänken och skala direkt i påsen.
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Stäng och rulla ihop papperspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Låt kärlet stå på en skuggig plats under sommaren. Flugor trivs bäst när det är varmt, placera därför kärlet i skuggan.
  • Rengör kärlet då och då för att få bort fettsyror som kan ha läckt ut ur papperspåsar-na. Fettsyror luktar illa och drar till sig flugor. Spruta ättika eller vinäger i kärlet. Det går även bra att strö lite trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet.

Fiskrens:

Skölj räkskal och fiskrens i kallt vatten, låt rinna av och vira in dem i tidningspapper. Lägg därefter paketet i papperspåsen. Dröjer det flera dagar innan nästa kärltömning kan du förvara resterna i frysen så länge.

Det här kan du lägga i det bruna kompostkärlet:

  • Matavfall såsom grönsaksrester, fruktrester, bröd osv
  • Ben, kött och fiskben/skal
  • Kaffefilter med sump och tesump/tepåse
  • Blött hushållspapper
  • Servett
  • Krukväxter
  • Äggskal
  • Mindre mängder av löv och gräsklipp går även bra att lägga i det bruna kärlet.