Högskoleprovet

Vårens högskoleprov är inställt.

"UHR har noga följt utvecklingen av coronaviruset och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Då Covid-19 har status av allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom med överhängande risk för smittspridning har Universitets- och högskolerådet efter noga överväganden beslutat att högskoleprovet 4 april 2020 ställs in. Något högskoleprov kommer således inte att ges våren 2020. Detta är första gången sedan högskoleprovet infördes 1977 som ett provtillfälle ställs in.

Det har inte varit ett lätt beslut att fatta och UHR förstår att det påverkar dig som anmält dig till vårens prov. Det har tyvärr varit ett nödvändigt beslut."

Nästa anmälningsperiod öppnar 10 augusti 2020.


Högskoleprovet är en av urvalsgrunderna för dig som söker till högskolan. Ditt provresultat kan öka möjligheterna att bli antagen.

Högskoleprovet är ett studiefärdighetsprov. Provet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga i alla universitets- och högskoleutbildningar. Ett resultat på högskoleprovet ger ett mått på förmågan att klara av högre studier.

Vem som helst får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Däremot finns provet bara på svenska. Högskoleprovet ges två gånger om året, höst och vår, alltid på en lördag.

Allt om högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öva på gamla högskoleprov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmäl dig till Högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förbättra ditt resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.