Artikeln publicerades 25 februari 2014

Deltagarna till arkitektworkshop kring Kilen är klara

2014-02-24. Tre erfarna lag är numera kvalificerade för en unik workshop om kvarteret Kilen – Sveriges första Cradle to Cradle® inspirerade stadsdel. Kilenprojektet är en del i Ronneby Kommuns satsning på Cradle to Cradle® som innovationsplattform och tankesätt för att skapa framtidens hållbara samhälle.

2014-02-24. Tre erfarna lag är numera kvalificerade för en unik workshop om kvarteret Kilen – Sveriges första Cradle to Cradle® inspirerade stadsdel. Kilenprojektet är en del i Ronneby Kommuns satsning på Cradle to Cradle® som innovationsplattform och tankesätt för att skapa framtidens hållbara samhälle.

Totalt kom det in 24 anbud. Efter en noggrann urvalsprocess har tre lag med gedigen erfarenhet inom Cradle to Cradle® valts ut. Dessa tre lag är:

GXN grön innovation, medskapare av Cradle to Cradle - William McDonough + Partners och landskapsarkitekterna SLA.

GXN den gröna innovationsenheten på 3XN arkitekter i Köpenhamn. GXN har drivit arkitekturforskning i de nyaste materialen och byggteknikerna. "G" står för Grön och syftar på GXNs engagemang för ekologisk design och forskning genom digitala processer och innovativa materiallösningar. William McDonough + Partners från Kalifornien är en prisbelönt designbyrå aktiv inom ett mångsidigt, internationellt utbud av projekt som alla fokuserar på Cradle to Cradle. William McDonough + Partners har stor erfarenhet av välgörande design och tvärvetenskapliga samarbeten. SLA är ett internationellt erkänt arkitektkontor som har skapat många landskapsprojekt och urbana strategier med miljövänliga, vackra och överraskande lösningar.

 

Liag, Bureau B + B, Except

Laget består av ledande personal från holländska Bureau B + B, Except och LIAG med olika bakgrund och fokus i sitt arbete. Fokus spänner från stadsplanering och arkitektur, omvandlingsprojekt och finansiell expertis, till energiplanering, byggnadsmaterial och behandling av avloppsvatten. Deras kunskap sträcker sig från storskaliga urbana interventioner ner till byggmaterialkomponenter och integration av systemstrategier för omvandlingsprojekt. Laget har stor erfarenhet inom områdena som krävs för att utveckla ett framgångsrikt Cradle to Cradle®-projekt.

 

ALoCo Arkitektbyrå, Torsten Sack-Nielsen/Aarhus Arkitektskole, Tyréns Malmö

Laget består av arkitekter med omfattande lokal kunskap och internationell erfarenhet. Medlemmarna är starkt engagerade i en hållbar utveckling. Laget bildas runt den lokala arkitektbyrån ALoCo som har stor erfarenhet av projekt som bedrivs med höga miljöambitioner och innovativ teknik. Tillsammans med Tyréns, ett av Sveriges ledande konsultföretag inom stadsplanering som är specialiserat på hållbar planering och infrastrukturlösningar, och Torsten Sack-Nielsen, med stor erfarenhet av C2C genom projekt och forskning, är laget förberett för och ser fram emot att delta i projektet.

Dessa tre lag är kvalificerade till att delta i en unik arkitektworkshop för kvarteret Kilen i Ronneby som äger rum 17 – 20 mars 2014. Målet med workshopen är att utveckla en plattform och ett diskussionsunderlag för områdets framtida utveckling samtidigt som en metod för att arbeta med Cradle to Cradle® vid utveckling av stadsdelar utvecklas och testas.

Kontakter till lagen samt bilder på lagledarna kan fås på förfrågan.