Artikeln publicerades 17 februari 2014

Forskare samarbetar med företag

Forskare i projektet Mistra Closing the loop Green Plastics besökte Hammarplast Consumer, Södra och Tarkett och provkörde bioplaster. Forskarna kunde låna utrustning för sin forskning och företagen fick en spännande inblick i de nya materialen.

Forskare från Högskolan i Borås och Sp i projektet Mistra Closing the loop Green Plastics besökte Tarkett i Ronneby, Hammarplast Consumer i Tingsryd och Södra Cell i Värö och provkörde bioplaster. Forskarna kunde låna utrustning för sin forskning och företagen fick en spännande inblick i de nya materialen.

 

Aktiviteterna är en del i projektet Återvinning av gröna plaster som ägs av SP i Borås med professor Ignacy Jakubowicz i spetsen. Projektet har kommit in i sin praktiska del där materialen (rena bioplaster, blandningar med bioplaster och biokompositer) testas på sina egenskaper efter användning och återvinning. Syftet med projektet är bl a att ta reda på hur bioplaster och industriellt plastavfall ska kunna ses som en resurs och inte ett problem, för bl a återvinningsindustrin. Cefur deltar och samordnar mellan regionala företag och forskare.

Det är stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, som finanserar det tvärvetenskapliga programmet Closing the loop, med 7 olika projekt.