Nyheter - Cefur

Ingress


 • Cefur ingår i Ronneby kommuns verksamhet

  Enheten Cefur i Ronneby kommun upphör men kommer att ingå i centralt i kommunens verksamhet.

 • Ronneby kommun presenterar på "Circular Economy in Local Governments", Helsingfors

  På World Circular Economy Forum 5 juni 2019 hölls ett sidevent anordnat av PlanMiljø Danmark och Nordiska ministerrådet: "Circular Economy in Local Governments". Resultat från ett projekt att ta fram en guide om utveckling av cirkulära kommuner i Norden presenterades och workshopar anordnades.

 • Ronneby kommun med i cirkulär guide om utvecklingen av cirkulära kommuner i Norden

  Genom ett nordiskt samarbete intervjuades 25 kommuner för att ta fram en guide om utveckling av cirkulära kommuner i Norden.

 • Välkommen att få veta mer om resultaten från EU Horizon 2020-projektet BAMB - Buildings As Material Banks!

  Ronneby Kommun inspireras av Cradle to Cradle® och cirkulär ekonomi och har genom det fått möjlighet att delta i BAMB - Buildings As Materials Banks. Projektet ingick i EU´s program Horison 2020, som är EU´s hittills största program för forskning och innovationer. Projektet höll på i 3,5 år och avslutades i februari 2019

 • Cirkulära verktyg och metoder för en cirkulär byggindustri på Nordic Smart Cities 2018

  Cefur presenterade Horizon 2020 Eu projektet som Ronneby kommun deltar i BAMB - Buildings As Materials Banks och hur kommunen tillämpar cirkulärt byggande.Läs mer om BAMB: www.bamb2020.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Nordic Smart Cities 2018 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Publikens valde BAMB - Buildings As Materials Banks

  På konferensen Building Sustainability 18 i Stockholm fick besökarna i förväg rösta fram vad de ville veta mer om. Vinnaren avslöjades på torsdagen och valet blev Horizon 2020 Eu projektet som Ronneby kommun deltar i BAMB - Buildings As Materials Banks.Projektet presenterades av Camilla Sjögren, Cefur.Läs mer om BAMB: www.bamb2020.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Building Sustainability 18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Livestreaming av "Circularity in the Build Environment enabled by digitalization" 20 september 2018

  Följ live-streamingen för "Circularity in the Built environment enabled by Digitalization" med denna länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=xHslD_th2RM Länk till annan webbplats.


 • Flexibel fasad på Snäckebackskolan - ett spännande exjobb

  Omar Zalloum presenterade sitt exjobb från Chalmers om flexibla fasader för Snäckebacksskolan.

 • Sveriges första "mörkgröna" skola

  Skanska har idag delat ut diplom till Ronneby Kommun och till Listerbyskolan för att uppmärksamma den första mörkgröna skolbyggnaden i Sverige.                     

 • Guide för bioplaster

  "Guide för bioplaster - från tillverkning till återvinning" finns att ladda ner från Cefurs webbplats. Guiden är ett resultat från projektet "Hållbar återvinning av "gröna" plaster" (Mistra Green Plastics) i programmet Mistra Closing the loop, finansierat av Mistra. Cefur deltog med fyra företag i regionen.

 • Ronnebys Cradle to Cradle®-satsningar hyllade i Antwerpen

  Planerna för området Kilen samt den färdiga förskolan Backsippan presenterades vid en konferens i Antwerpen. Presentationerna togs emot med stående ovationer och mycket beröm.

 • Ekobygg 2015

  Vi pratar cirkulära material i byggbranschen på ekobygg 2015. Tillsammans med Sundahus presenterar vi vårt nya EU-finansierade forskningsprojekt, BAMB- Buildings As Material Banks. På cirkulärekonomi scenen den 30 september, kl. 12.00

 • Ronneby kommun i stort EU-projekt - BAMB

  Horison 2020 är EU´s hittills största program för forskning och innovationer. Under tre år kommer forskningsinstitut, universitet och näringsliv över hela Europa att utforska och visa hur byggbranschen kan omformas för att göra cirkulära byggnader på riktigt i projektet BAMB – Buildings As Material Banks. SundaHus i Linköping AB (publ) och Ronneby kommun är de svenska aktörerna i projektet.

 • Chemicals Management Summit 2015

  I maj gick konferensen ”Chemicals Management Summit 2015” av stapeln i Stockholm. Cefur berättade om Ronneby kommuns arbete med giftfri förskola under parallellsessionen ”De bästa kommunala kemikalieplanerna”, tillsammans med Göteborg stad och Västerås stad.     

 • Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare

  Ronneby kommuns satsning på hållbart byggande med Cradle to Cradle och Kilen var en av punkterna för dagen på seminariet "Avfall - en resurs?" för Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare i maj 2015.

 • Handlingsplan för giftfri förskola

  Ronneby kommun rensar ut på alla förskolor under 2015 för att skapa en hälsosammare och giftfri miljö för barn och anställda. Till sin hjälp har man tagit fram en handlingsplan för giftfri förskola.

 • The Registry

  Cefur presenterade Ronnebys Cradle to Cradle satsning, Backsippan och planerna för Kilen på Münchens Tekniska Universitets (TUM) invigning av en Cradle to Cradle databas för byggnader, ´"The Registry". Ronneby fick mycket uppmärksamhet på eventet, och flera talare gav exempel från Ronneby för att visa på goda exempel, bland andra Steven Beckers och EPEA.

 • C2C ExpoLAB i Venlo

  C2C ExpoLAB i Venlo (Nederländerna) är stadens hållbarhetssatsning, som påverkat företag runt regionen. De deltar i flera projekt bl a i byggandet av det nya stadshuset i Venlo, skolor och idrottshallar och ett nöjes- och rekreationscenter med historiska inslag. Cefur var där på besök i maj och ser fram emot framtida samarbete.

 • Temakväll Affärsmöjligheter

  Cefur anordnade en temakväll om affärsmöjligheter med hållbarhet och Cradle to Cradle. Kvällen gav en grund till planetens begränsningar, vilket sammanhang företaget finns i och vad man ska tänka på inför den spännande framtiden som finns runt hörnet.

 • Delta 2015

  Ca 100 gymnasieelever kom till Cefur i samband med Delta´s arbetslivsvecka 2015. Eleverna genomförde en workshop och lyssnade på föreläsningar om kemikalier i varor och om Cradle to Cradle och Cefur. Ett studiebesök på Tarkett och en föreläsning om plaster ingick i paketet.

 • Forskning pågår

  Bioplaster - hur kan de återvinnas för att kunna ingå i kretslopp? Snart har vi svar genom projektet Mistra Green Plastics som pågår för fullt. Cefur deltog på ett projektmöte på Sp Borås i december.

 • Backsippan presenteras på byggmässa i Barcelona

  Ronneby kommun på plats i Barcelona. I dagarna var medarbetare från Ronneby kommun i Barcelona för att presentera den nybyggda förskolan Backsippan vid världens största mässa för hållbart byggande. World Sustainable Building 2014, som mässan heter, är en serie konferenser som fokuserar på hållbart byggande. Mässan har besökare från hela världen inom företag och offentlig verksamhet, såväl som forskare och politiker.

 • Miljöministern gav tummen upp

  Miljöminister Lena Ek besökte Cefur och den Cradle to Cradle® inspirerade förskolan Backsippan den 20 augusti. Lena Ek tyckte att alla kommuner ska jobba med miljöpolitik såsom Ronneby gör och att det är viktigt att ha ett helhetsgrepp vilket kommunen lyckats med.

 • Föreläsning om "Giftfri förskola"

  Nu kan du ta del av föreläsningen! Cefur anordnade en temakväll: "Giftfri förskola?" med en föreläsning av Rebecka Hovenberg från Sunda Hus i Linköping AB. Rebecka gav många tips kring hur man undvika skadliga kemikalier i barnens vardag. Följ länkarna på nyhetssidan.

 • Deltagarna till arkitektworkshop kring Kilen är klara

  2014-02-24. Tre erfarna lag är numera kvalificerade för en unik workshop om kvarteret Kilen – Sveriges första Cradle to Cradle® inspirerade stadsdel. Kilenprojektet är en del i Ronneby Kommuns satsning på Cradle to Cradle® som innovationsplattform och tankesätt för att skapa framtidens hållbara samhälle.

 • Forskare samarbetar med företag

  Forskare i projektet Mistra Closing the loop Green Plastics besökte Hammarplast Consumer, Södra och Tarkett och provkörde bioplaster. Forskarna kunde låna utrustning för sin forskning och företagen fick en spännande inblick i de nya materialen.

 • Pris för bästa Cradle to Cradle inspirerade examensarbete 2013

  Pris för bästa Cradle to Cradle inspirerade examensarbete 2013 går till tidigare exjobbare Elin Erlansson och Cajsa Magnusson, Chalmers Tekniska högskola för sitt examensarbete de utfört åt Ronneby kommun: ”Nya Hulta Förskola utifrån principerna för Cradle to Cradle”.

 • Arkitektuppdrag för Kilen - Ronnebys nya stadsdel

  Nu tar Ronneby nästa steg i utvecklingen av stadsdelen Kilen med ett arkitektuppdrag. Läs mer: http://www.ronneby.se/kilen Som ett steg i Ronnebys Cradle to Cradle®-satsning ska kvarteret Kilen i centrala Ronneby utvecklas. I detta pilotprojekt kommer kommunen i samarbete med framtida privata exploatörer omvandla ett centralt industriområde till en hållbar stadsdel som lämnar ett positivt fotavtryck istället för bara ett mindre

 • Besök från Japan

  Cefur hade besök från en konsultfirma från Japan

 • Cefur i Miljöaktuellt

  Miljöaktuellt lyfter fram Cefur som ett av 15 kommunala miljöprojekt i framkant. Cefur hamnar på plats fyra i den listan. Samtidigt klättrar Ronneby Kommun till plats 37 i rankningen av hållbara kommuner i samma tidning.

 • Questions and answers from the economic seminar May 21, 2013 - Cefur 

  More questions and answers will come later on. You will also find questions and answers at Cefur on Facebook Länk till annan webbplats.. You are welcome to discuss with us on Facebook or by email: cefur@ronneby.se

 • Det ekonomiska värdet av Cradle to Cradle

  Den 21 maj 2013 genomförde Cefur ett seminarium om hur det är möjligt att lämna ett positivt avtryck på omvärlden och ändå ha tillväxt.

 • Cefur ger ut trycksak

  Cefur har översatt och gett ut sin första trycksak: "Cradle to Cradle® för den byggda miljön". Trycksaken ger verktyg att utforma och uppföra byggnader med mätbara C2C-egenskaper och verktyg att maximera positiva effekter. Författare är Douglas Mulhall & Michael Braungart.

 • Cefur deltar i Evopfade

  Cefur deltar i uppstarten av Osnabrücks stora hållbarhetssatsning Evopfade. Johan Sandberg talar tillsammans med Michael Braungart under invigningsceremonin.

 • Projektmöte

  Forskare, företagare och Cefurpersonal i projektmöte hos Cefur 17-18 april.

 • Seminarium om ekonomiska värdet av Cradle to Cradle®

  21 maj anordnar Cefur och Cradle Net ett seminarium i Ronneby med titieln: Det ekonomiska värdet av Cradle to Cradle®

 • Presskonferens Förskolor

  Onsdagen 30 januari hölls en presskonferens om Ronneby kommuns satsning på hälsosamma förskolor. Förskolorna Backsippan och Hulta ska delvis byggas med inspiration av Cradle to Cradle. Presskonferensen hölls i Cefur´s blivande Showroom.

 • Cefur möter C2C-grundare

  Stadsarkitekt David Gillanders och planarkitekt Helena Sandberg samt Cefurs projektutvecklare Johan Sandberg och processutvecklare Sölve Landén mötte 21 januari Bill McDonough, en av grundarna till Cradle to Cradle (tredje personen från vänster). Värd var arkitektföretaget 3XN i Köpenhamn.

 • Mistra programmöte

  Cefur var i Göteborg 22 november, då Mistra hade kick-off för alla 7 projekten i programmet "Closing the loop", om recycling. En spännande dag full av utbyten!

 • Workshop Cradle to cradle för planering och byggnad

  Cefur genomförde en workshop i tre dagar om "Cradle to Cradle för planering och byggnad" 2-5 oktober.

 • Pris till bästa C2C-inspirerade examensarbete 2012

  2012 års pris för bästa Cradle to Cradle-inspirerade examensarbete har tilldelats Erik Fälth och Jens Thulin för uppsatsen: "Hållbar Stadsutveckling enligt principerna för Cradle to Cradle - från teori till praktik i Kilen, Ronneby"

 • Cefur II

  2,4 miljoner har EUs Regionala Utvecklingsfond och Region Blekinge tillsammans reserverat fram till utgången av 2013 för projektet Cefur II.

 • Cefur deltar i Mistra-projekt

  Cefur deltar tillsammans med Högskolan i Borås, Chalmers, Roxtec International AB och Tarkett AB i projektet: "Sustainable recycling av “Green” plastics and industrial plastic waste” under ledning av Ignacy Jakubowicz, SP

 • The Floriade 2012

  Nu finns bilder och beskrivningar från resan till The Floriade 2012 i Venlo på vår facebooksida: www.facebook.com/roncefur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Följ Cefur på Twitter

  Nu finns Cefur även på Twitter. Följ oss under namnet: "roncefur"

 • Nu finns Cefur på Facebook

  Cefur har tagit steget in i de sociala medierna och finns nu på Facebook. Besök oss där. Länk till sidan: http://www.facebook.com/roncefur

 • Matchmaking gav resultat

  Cefurs arbete med att matcha våra lokala företags behov med studenter från hela Sverige resulterade i sju examensarbeten där studenter från olika högskolor och universitet arbetat med företagens frågeställningar.

 • Utbildning om Cradle to Cradle

  Företag, universitet och Ronneby kommun på gemensam utbildning om Cradle to Cradle 8-11 maj.

 • Infomöte

  35 besökare fick info om Kilen och C2C på Kunskapskällan 13 mars.

 • Riksdagsbesök

  6 mars besöktes Cefur av Åsa Coenraads och Johan Hultberg från Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott.

 • Avtal med Linnéuniversitetet

  Forskare inom hållbar byggteknik ska under fem år engagera sig i kommunens satsning på Kilenområdet.

 • Landshövdingen hos Cefur

  Landshövding Berit Andnor-Bylund besökte den 15 november Ronneby Kunskapskälla och fick information om Cefur.

 • Öppet hus 6 december

  6 december genomförde vi ett framgångsrikt Öppet hus. Cefur, Cela och Ronneby Kunskapskälla visade upp sig tillsammans.

 • Seminarium

  Ett Seminarium med Rinus van den Berg genomförde Cefur på Kunskapskällan den 3 november.