Artikeln publicerades 15 maj 2024

Viggenplanet firar tio år som landmärke

ABRI var bygg- och projektledare för uppsättandet av den JA 37 Viggen som skänktes till Ronneby kommun av F17:s kamratförening. Uppförandet av landmärket blev startskottet för expansionen av Ronnebys etableringsområde vid E22 och sedan planet kom på plats har handelsområde Viggen vuxit fram som en central punkt för affärer och gemenskap i Ronneby.

Intresset från media, näringsliv och kommunens invånare var stort
Natten till den 16 maj 2014 var det dags för Viggenplanets sista färd. Vägarna spärrandes av när det sju ton tunga och 16,4 meter långa flygplanet med 10,6 meter mellan vingarna fraktades från flottiljområdet till slutdestinationen vid E22.

Viggen på väg från F17 till uppsättningsplatsen vid E22

Viggenplanet på väg från F17 till uppsättningsplatsen vid E22. Klicka på bilden för att se filmen från uppsättningen.

Boo Walter Ericsson, tidigare flottiljchef vid F17 och initiativtagare till uppsättningen, var på plats
Boo Walter Ericsson, tidigare flottiljchef vid F17, skrev ett medborgarförslag om uppsättning av ett JA 37 Viggen inför firandet av F17:s 70-årsjubileum. Han var en av många på plats på morgonen när planet lyftes upp på pylonen.
– Det känns underbart härligt! Det har varit mycket jobb under de här åren, sa en glad Boo Walter Ericsson till SR Blekinge P4 som sände direkt från installationen av planet. Även ABRIs marknadsansvariga Paula van Riessen var med i SR Blekinges sändning och menade att Viggenplanet blir ett lyft för kommunen.
– Det kommer synas väl från vägen och blir ett helt nytt landmärke. Vi är stolta över att ha flottiljen här, det är ju en av Ronneby största arbetsplats.

SR P4 Blekinge sände direkt på morgonen vid uppsättningen. Klicka på bilden för att höra sändningen!

SR P4 Blekinge sände direkt på morgonen vid uppsättningen. Klicka på bilden för att höra sändningen!

Monumentets Viggenplan är en JA 37 från 1989 som togs ur tjänst 2004
Under de 15 år planet var i tjänst var det i luften sammanlagt 1 419 timmar. På initiativ av personal vid F17 räddades planet undan skrotning i syfte att bli ett monument över Viggen-epoken vid flottiljen. Planet skänktes till Ronneby kommun och ABRI var bygg- och projektledare för uppsättandet. Flygplanet monterades ihop, målades om och försågs med F17-märkning på flottiljens Flygverkstad. Efter monteringen på den platsgjutna pylonen svävar nu Ronnebys eget JA 37 Viggen med individnummer 37440 sex meter upp i luften med nosen i samma färdriktning som startbanan.

Uppsättningen av JA 37 Viggen på morgonen den 16 maj 2014

Uppsättningen av JA 37 Viggen på morgonen den 16 maj 2014.

Spännande byggveckor avslutades med en pampig invigning av monumentet
Blå-gula band satt i en jätterosett runt pylonen, två JAS Gripen plan flög i rote över platsen och orkestern spelade musik ur filmen Top Gun. Flera personer med anknytning till Viggentiden var med uppe på scenen och berättade om sina upplevelser.

Invigningen av Ronneby kommuns nya landmärke Viggenmonumentet.

Lite mulet väder hindrade ingen att ta sig till invigningen av Ronneby kommuns nya landmärke Viggenmonumentet.

Idag är Viggenområdet Ronnebys främsta handelsområde
Här finns cirka 35 större etableringar och en fortsatt tillväxt av butikskedjor. Området är attraktivt för handel med sitt strategiska läge vid E22 och riksväg 27, mitt i Blekinge. Inte att förglömma det unika landmärket vars existens satt hela området på besökskartan och som nu fyller tio år som monument - en JA 37 Viggen.

Flygbild över Viggenområdet 2023 - stor skillnad mot innan Viggenplanet sattes upp och området hette Sörbydal. Se bilden nedan.

Flygbild över Viggenområdet 2023 - stor skillnad mot innan Viggenplanet sattes upp och området hette Sörbydal. Se bilden nedan.

Flygbild över Sörbydal nuvarande handelsområde Viggen