Artikeln publicerades 1 juli 2022

Här kan en framtida hyresgäst påverka utformningen från början

För 104 år sedan stod Kockums huvudkontor klart. Byggnaden är ritad av Torben Grut, en av Sveriges då mest kända arkitekter vars popularitet kan jämföras med vår tids kändiskarkitekt Gert Wingård.

Fotografi av entrébyggnaden till Kockums Jernverks AB i Kallinge. Fotografi av Oskar Ekholm i Blekinge museums arkiv.

Fotografi av entrébyggnaden till Kockums Jernverks AB i Kallinge. Fotografi av Oskar Ekholm i Blekinge museums arkiv.

Vid årsskiftet flyttar Kockums Maskin in i nybyggda kontorslokaler i anslutning till produktionen. Detta innebär att hela det gamla före detta huvudkontoret till industriområdet Kallinge Företagscenter kommer att stå tomt.

Har du idéer om verksamheter som kan passa i dessa anrika lokaler, eller vill du kanske etablera dig i lokalerna själv? Vi kommer behöva renovera fastigheten – så var med från början och få det som du vill!

Kontakta oss på ABRI

Historien om huvudkontoret

Kockumverkens huvudkontor uppfördes 1918. Huset ritades av Torben Grut som var en av den tidens mest kända arkitekter i Sverige.

Han ritade främst idrottsbyggnader och olika slags representationsbyggnader där hans mest kända byggnader är Stockholms stadion och Solliden på Öland.

Han ritade också ett stort antal kyrkor vilket borde ha inspirerat till de vackra kryssvalven i bottenplan på huvudkontoret.

Den pampiga entrédörren är det första som möter besökaren, fortfarande samma dörr som när huset byggdes. Innanför vandrar besökaren upp för en imponerande stor trapphall i marmor.