Artikeln publicerades 13 juni 2022

Kockums i Kallinge flyttar kontoret till produktionen

Idag togs de första spadtagen utanför ingången till gjuterifabriken i Kallinge Företagscenter. Här kommer det nya ledningskontoret för Kockums Maskin ligga.

ABRI bygger ut Kockums Maskins befintliga industrilokaler i Kallinge Företagscenter med cirka 240 kvadratmeter då personalen på kontoret vill komma närmare produktionen och flytta sina arbetsplatser till fabriken.

Redan nu i juni påbörjas arbetet med att gjuta plattan och under hela hösten kommer området vara en byggarbetsplats. De sju nya kontoren, konferensrummet och personalköket ska vara klart till årsskiftet. 

Första spadtaget togs av Kockums VD Jonas Olsson och ABRIs VD Dennis Robérteus

Första spadtaget togs av Kockums VD Jonas Olsson och ABRIs VD Dennis Robérteus. Med på bild är även en representant för byggentreprenören JSB, ABRIs fastighetsansvarige och delar av Kockums ledningsgrupp.

Historiken om Kockumverken

1849 köpte Frans Henrik Kockum Kallinge kvarn och byggde en hammare och ett valsverk för tillverkning av heldrivna kopparkittlar.

Fyra år senare utökades verksamheten med tillverkning av takplåt och några år senare klippspik.

År 1856 övertogs dessutom det gamla sockerbruket i Ronneby där Kockum uppförde en fabrik med stansverk och förtenneri för hushållskärl.

När Frans Henrik Kockums dog 1875 slogs tillverkningen i Kallinge, Ronneby och Örmo samman i det nybildade Kockums Jernverks AB och drevs därefter i denna form fram till 1991. Efterträdare till verksamheten blev då Kockums Maskin AB.