Uppleva & göra

Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att fortsätta vara aktiv, men uppmanar samtidigt att respektera nya förhållningssätt för att minska risken för smittspridning. Dessa påverkar idrott, kultur och religösa högtider.

Skärpta råd & regionala restriktioner

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Läs mer om vad som gäller här.

I Blekinge gäller en publikgränsen på max 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställning, som till exempel kultur- eller idrottsevenemang. Du kan läsa mer om regionala restriktioner på Länsstyrelsens hemsida.länk till annan webbplats

Hemesterlänk till annan webbplats

Naturen bjuder på härliga aktiviteter utomhus - året runt. Det finns många fina möjligheter att hemestra och handla lokalt, som är tryggt både för dig och dina nära och kära. Ta del av våra tips på utflyktsmål och aktiviteter som passar även i coronatider.

Kommunala idrottsanläggningar

Med anledning av regeringens beslut 2020-12-18 om skärpta restriktioner inför Ronneby kommun ett uthyrningsstopp av inomhusidrottsanläggningar och samlingslokaler. Beslutet gäller från den 21 december 2020.

Med anledning av de skärpta regionala råden i Blekingelänk till annan webbplats är från 3 maj 2021 enbart utomhusanläggningar tillgängängliga för föreningsstyred verksamhet för barn och undgomar födda 2002 och senare samt skol- och elitidrotten.

Läs aktuellt beslut och den senaste informationen här.länk till annan webbplats

Ronneby kommun uppmanar alla föreningar att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer för träning och idrottsanläggningar.länk till annan webbplats

Föreningar som bryter mot gällande regler får i första hand en varning, men vid upprepande överträdelse följer andra sanktioner. Läs mer om sanktionerna här.länk till annan webbplats

Simhallar stängda

Sedan 11 november 2020 är simhallarna i Ronneby och Kallinge stängda.

Följande aktiviteter ges tillträde till simhallarna:

  • Föreningsstyrd träningsverksamhet för barn födda 2002 och senare (simklubbar) -ej under tiden 3-16 maj 2021, se ovan
  • Simundervisning i skolans regi
  • Viss samhällsviktig verksamhet (Försvarsmakten och Räddningstjänsten)

Idrottsföreningar uppmanas att följa utvecklingen och de föreskrifter och allmänna råd som är aktuella.

Fritidsgårdarna fortsätter digitalt och utomhus

Sedan december 2020 har fritidsgårdarna i Ronneby kommun ställt om sin verksamhet och erbjuder olika typer av digitala och utomhusaktiviteter. Detta under tiden fritidsgårdarnas lokaler är stängda. Följ deras aktiviteter i sociala medier, främst på Instagram där varje fritidsgård har ett eget konto.

Mer info och kontaktuppgifter hittar du här.

Stadsbiblioteket håller öppet igen

Från 10 februari 2021 går det åter bra att besöka Stadsbibliotekets lokaler i centrala Ronneby för att till exempel låna hem böcker. Dock begränsas antalet besökare som får vistas i lokalen samtidigt enligt gällande pandemilagstiftning. Filialbiblioteken runt om i kommunen håller fortssatt stängda och erbjuder sina tjänster digitalt, via telefon eller leverans till dörren.

Speciell service till kommunens äldre invånare fortsätter. Genom att ringa till sitt hemmabiblioteket hjälper personalen till med att fylla en kasse med god läsning. Kassen kan antingen hämtas på eller utanför biblioteket eller av anhöriga efter överenskommelse eller så levererar biblioteket direkt hem till dörren. Läs mer om servicen.länk till annan webbplats

Kulturcentrum håller öppet

Från 26 januari 2021 håller Kulturcentrum öppet igen. Dock är antalet besökare som får vistas i lokalerna begränsade enligt gällande pandemilagstiftning.

Läs mer om aktuella utställningar och öppettider här.

Stopp för uthyrning av kommunala samlingslokaler

  • Aulan på Snäckebacksskolan
  • Samlingssal samt kalasrum på Vidablick
  • Hörsalen på Kulturcentrum
  • Svarta lådan på Bruket
  • Konferensrum i sporthallen Ronneby
  • VIP på Soft Center Arena