Uppleva & göra

Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att fortsätta vara aktiv, men uppmanar samtidigt att respektera nya förhållningssätt för att minska risken för smittspridning. Dessa påverkar idrott, kultur och religösa högtider.

Regionala restriktioner

Från 11 november gäller skärpta råd i Blekinge. Läs om skärpta regionala råd på Region Blekinges hemsida.länk till annan webbplats

I Blekinge kvarstår även efter 1 november publikgränsen på max 50 personer vid kultur- eller idrottsevenemang. Du kan läsa mer om regionala restriktioner på Länsstyrelsens hemsida.länk till annan webbplats

Hemesterlänk till annan webbplats

Naturen bjuder på härliga aktiviteter utomhus - året runt. Det finns många fina möjligheter att hemestra och handla lokalt, som är tryggt både för dig och dina nära och kära. Ta del av våra tips på utflyktsmål och aktiviteter som passar även i coronatider.

Simhallar stänger med vissa undantag

Från 11 november stänger simhallarna i Ronneby och Kallinge med undantag för simskoleundervisning och simträning för barn födda 2005 och senare samt simträning för samhällsviktig verksamhet.

Följande aktiviteter ges tillträde till simhallarna:

 • Föreningsstyrd träningsverksamhet för barn födda 2005 och senare (simklubbar)
 • Simundervisning i skolans regi
 • Viss samhällsviktig verksamhet (Försvarsmakten och Räddningstjänsten)

Idrottsföreningar uppmanas att följa utvecklingen och de föreskrifter och allmänna råd som är aktuella.

På grund av den tidigare stängningen utav simhallarna har Ronneby kommun beslutat att betala tillbaka 300 kr till de som löst terminskort för våren 2020 i simhallarna, vilket motsvarar halva avgiften för vuxna och hela för ungdom. Det kommer inte att säljas några terminskort för hösten.

De som har köpt 10-kort för motionssimning kommer nu åter att kunna utnyttja dessa när simhallarna delvis öppnar igen.

Läs om beslutet att stänga simhallarna härlänk till annan webbplats

Kommunala idrottsanläggningar

Ronneby kommun har beslutat att stänga kommunala idrottsanläggningar med undantag för skolidrotten, elitidrotten och träningar för barn födda 2005 och senare. Beslutet gäller från 11 november till 30 november. Läs om beslutet härlänk till annan webbplats

Ronneby kommun uppmanar samtliga idrottsföreningar att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Detta innebär bland annat att idrottsföreningar bör om möjligt hålla träning och andra idrottsaktiviteter utomhus.

Från och med lördag den 21 mars debiteras inga avbokningsavgifter om föreningar/aktörer avbokar lokaler genom Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen, Ronneby kommun.

Stödpaket till lokala kultur- och föreningslivet

Tisdagen den 7/4 fattade krisledningsnämnden i Ronneby kommun beslut om ett stödpaket för föreningar och kulturliv som drabbas av coronakrisen. Stödpaketet har ett värde på ca 11,5 miljoner kronor.

Stödet riktar sig till föreningar och kulturliv i kommunen och innebär att följande bidrag kommer att betalas ut i förtid:

 • Verksamhetsbidrag
 • Medlemsbidrag
 • Anläggningsbidrag
 • Lokalbidrag
 • Bidrag för samlingslokaler

Tillfälligt stopp för uthyrning av kommunala samlingslokaler

 • Aulan på Snäckebacksskolan
 • Samlingssal samt kalasrum på Vidablick
 • Hörsalen på Kulturcentrum
 • Svarta lådan på Bruket
 • Konferensrum i sporthallen Ronneby
 • VIP på Soft Center Arena

Biblioteken utökar servicen till kommunens äldre

Genom att ringa till sitt hemmabiblioteket hjälper personalen till med att fylla en kasse med god läsning. Kassen kan antingen hämtas på eller utanför biblioteket eller av anhöriga efter överenskommelse eller så levererar biblioteket direkt hem till dörren. Läs mer om servicen länk till annan webbplats