Information med anledning av situationen i Ukraina

Rysslands pågående invasion av Ukraina skapar oro i världen, men också hos oss. Ronneby kommun följer utvecklingen i Ukraina och omvärlden, och samverkar med andra myndigheter. På denna sida samlar vi länkar och information om kommunens och andra aktörers arbete i den aktuella situationen.

Kommunen har ett nära samarbete med Länsstyrelsen, Migrationsverket och andra myndigheter där man samverkar runt situationen i Ukraina.

− Vi arbetar med många olika frågor kopplade till situationen i Ukraina, där vi hela tiden gör nya bedömningar av läget och anpassar vårt arbete utifrån behoven, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Enligt Migrationsverkets egen statistik bor 87 ukrainska flyktingar i Ronneby kommun (status: 31 januari 2024), varav knappt 50 personer bor i det så kallade kommunala boendet. Ukrainska barn har fått plats i förskola och skola.

Dessutom fortsätter Ronneby kommun arbetet med översynen av den egna organisationens beredskap när det gäller tillgång till materiel, livsmedel osv. Även IT-säkerhet och olika verksamheters beredskap att snabbt kunna skala upp verksamhet, t.ex. inom skola eller förskola stor i fokus.

Jag vill hjälpa till

Många frivilligorganisationer är aktiva för att ge stöd till de drabbade i Ukraina. I Ronneby kommun samordnar Frivilliga Resursgruppen (FRG) en del av detta arbete lokalt. Dessutom letar Ronneby kommun aktivt efter familjehem för att kunna ge trygghet till ensamkommande barn från Ukraina. Här hittar du mer information och kan anmäla dig om du vill hjälpa till.

Det här gör Ronneby kommun

Kommunen har ett nära samarbete med Länsstyrelsen och andra myndigheter där man samverkar runt situationen i Ukraina. Inom Ronneby kommun finns en särskild arbetsgrupp som följer utvecklingen ur ett kommunalt perspektiv. Läs mer här.

Var källkritisk!

Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. Läs mer på krisinformation.se. Länk till annan webbplats.