Artikeln publicerades 8 maj 2024

Ny teknologi förbättrar vardagen

En bullig liten apparat står på ett avlastningsbord. På apparaten finns en pil med texten "Tryck på den gröna knappen för att få läkemedel".

Läkemedelsautomater möjliggör en mer flexibel vardag för vårdtagare. Den nya servicen är utformad för att säkerställa att personer som får hjälp från kommunens vård- och omsorgsförvaltning, får sina mediciner på ett effektivt och patientsäkert sätt.

Automaten, som placeras på ett lättillgängligt ställe för användarna, är designad för att vara användarvänlig. Den informerar användaren när det är dags att ta medicinen och med ett enkelt knapptryck levereras rätt dos direkt. Om medicinen inte tas inom en fastställd tid, skickas ett larm automatiskt till hemtjänstens personal, vilket ökar säkerheten och tryggheten för både användare och deras familjer.

Det kostar inte vårdtagaren något extra och en av de stora fördelarna med läkemedelsautomaten är att den möjliggör en mer flexibel vardag.

Många stiger upp tidigt för att vara redo när hemtjänsten kommer för att ge morgonmedicinen. De som har en automat kan nu sova tills det är dags att ta sin medicin och kan sedan fortsätta vila om de så önskar. Automaterna bidrar till en ökad känsla av självständighet och välbefinnande, säger Pernilla Haraldsson, IKT-strateg på vård- och omsorgsförvaltningen.

Ronneby kommun är engagerad i att kontinuerligt utveckla och förbättra de tjänster som erbjuds till dess invånare. Fem automater är nu utplacerade hos vårdtagare och ytterligare fem ska placeras ut inom kort.