Artikeln publicerades 26 april 2023

Boken Tonårsparlören

Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen? Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

Tonårsparlören innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare både för dig och för din tonåring.

Du som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2023

Lagom till Valborg kommer handboken Tonårsparlören ner i brevlådan hos dig som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2023. Tonårsparlören kan också hämtas gratis i Systembolagets butiker.

Finns på flera språk och i olika versioner

Tonårsparlören finns i form av en bok och en sajt, tonårsparlören.se. Länk till annan webbplats.
På sajten hittar du alla texter från boken på svenska, engelska och som
ljudbok på svenska. Där kan även den tryckta boken beställas.

Tonårsparlören finns på flera språk och som ljudbok. Du hittar den här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem tips till tonårsföräldrar Länk till annan webbplats.

Ungdomars drickande

Under 2022 deltog elever i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet i Ronneby kommun i en regional drogvaneundersökning Ungas drogvanor i Blekinge tillsammans med elever i länets övriga kommuner. Eleverna svarade bland annat på frågor om alkoholvanor, debutåldern för alkohol, hur de får tag på alkohol och problem i samband med alkohol. Här kan du läs mer om ungas alkoholvanor i Ronneby.

Kontakt och stöd

Om du är orolig för en ungdom gällande alkohol och – eller droganvändning eller vill ha råd och stöd kan du kontakta socialtjänstens förebyggande team i Ronneby kommun.

Fältarna Tel: 0733-17 00 02

Fältarna på Facebook Följ oss på Facebook. Länk till annan webbplats.

Fältarna på Instagram Följ oss på instagram: forebyggandeteametironneby

Har du sett någon som säljer alkohol till ungdomar? Ring 114 14 om du vill komma i kontakt med polisen, exempelvis för att lämna tips eller anmäla brott