Artikeln publicerades 25 april 2022

Tjej med coola glasögon och blått hår. Bilden visar även boken tonårsparlören.

Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen? Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

Tonårsparlören innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare både för dig och för din tonåring.

Du som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2022

Lagom till Valborg kommer handboken Tonårsparlören ner i brevlådan hos dig som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2022. Tonårsparlören kan också hämtas gratis i Systembolagets butiker.

Finns på flera språk och i olika versioner

Tonårsparlören finns i form av en bok och en sajt, tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
På sajten hittar du alla texter från boken på svenska, engelska och som
ljudbok på svenska. Där kan även den tryckta boken beställas.

Tonårsparlören finns på flera språk och som ljudbok. Du hittar den här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem tips till tonårsföräldrar Pdf, 104.2 kB.

Ungdomars drickande

I den senaste LUPP- enkäten (2020) bland skolelever i Ronneby kommun svarar cirka 11 % av eleverna i årskurs 8 och 50 % av gymnasieeleverna i årskurs 2 av de druckit starköl/cider, vin eller sprit minst en gång i månaden. Det innebär historiskt låga nivåer i jämförelse med tidigare LUPP undersökningar som kommunen gjort.

- Vi kan även se att andelen elever som svarar att de får dricka alkohol för sina föräldrar minskat över åren säger folkhälsosamordnare Sofie Ceder. Du som föräldrar har en viktig roll. Tonåringar bryr sig faktiskt om vad deras föräldrar säger - även om det inte alltid verkar så.

Kontakt och stöd

Om du är orolig för en ungdom gällande alkohol och – eller droganvändning eller vill ha råd och stöd kan du kontakta socialtjänstens förebyggande team i Ronneby kommun.

Fältarna Tel: 0457-61 80 55, 0457-61 80 52, 0457-618054

Fältarna på Facebook Följ oss på FacebookLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Fältarna på Instagram Följ oss på instagram: forebyggandeteametironneby

Har du sett någon som säljer alkohol till ungdomar? Ring 114 14 om du vill komma i kontakt med polisen, exempelvis för att lämna tips eller anmäla brott.