Artikeln publicerades 7 april 2022

Tack till 100 frivilliga

Ronneby kommun är tacksam för det stödet som kommunens invånare visar för att hjälpa ukrainska medborgare på flykt. På en månad har cirka 100 personer anmält sig till en e-tjänst på kommunens hemsida som hanteras av Frivilliga Resursgruppen Ronneby.

Blå vågig bakgrund med texten Tack

– Det har kommit in ett 50-tal erbjudanden om boende till upp till 400 personer. Dessutom har vi tagit emot erbjudanden om hjälp med transport, egen tid och språkhjälp, säger kris- och beredskapshandläggaren Per Drysén.

Ännu har Ronneby kommun inte behövt ta hjälp av frivilliga. Förra veckans besked från Migrationsverket att Ronneby kommun skulle avaktivera sitt evakueringsboende fram till den 1 april gör det inte heller sannolikt att hjälpen behövs i närtid. Men utvecklingen är osäker.

– Vi har skickat information till alla som anmält hjälp med ett stort tack och en kort återkoppling om läget. Skulle läget förändras vill vi gärna kunna ta kontakt med dessa engagerade personer igen, tillägger Per Drysén.

Familjehem behövs

För den som vill engagera sig här och nu finns olika möjligheter. För tillfälle är Ronneby kommun i behov av familjehem. Här kan du läsa mer.

Dessutom rekommenderar Ronneby kommun att ta kontakt med någon av organisationerna som arbetar med flyktingmottagandet eller civilt försvar, som till exempel Frivilliga Resursgruppen (FRG) Länk till annan webbplats., Röda korset Länk till annan webbplats. eller Svenska kyrkan Länk till annan webbplats..

FRG är på plats vid manifestationen på torsdagar

Läget kan dock vara annorlunda i andra kommuner och kan förändras snabbt. Därför är det fortsatt möjligt att skicka in hjälperbjudanden till e-tjänsten som finns på ronneby.se/ukraina. För eventuella frågor hänvisar Ronneby kommun till Frivilliga Resursgruppen Ronneby, som kommer att finnas på plats på torget i Ronneby på torsdagar kl. 12 i samband med manifestationen till stöd för Ukraina. Det går även bra att ringa till FRG på torsdagar kl. 17-19 på telefon 0738-61 32 10.