Artikeln publicerades 25 juni 2020

Viktigt att hålla kontakten trots besöksförbud

Makarna Lagerlund vid mötesbänken utanför vård- och omsorgsboendet Ålycke i Johannishus

Makarna Lagerlund vid mötesbänken utanför vård- och omsorgsboendet Ålycke i Johannishus

Samtidigt som regeringen i mitten av juni förlängde besöksförbudet på alla Sveriges äldreboenden uppmanade man anhöriga att fortsätta hålla kontakten. I Ronneby kommun har man flera möjligheter att mötas – fysiskt och digitalt.

Äkta makarna Lagerlund hade inte träffats på nästan tre månader när man i slutet på maj kunde inviga mötesbänken framför vård- och omsorgsboendet Ålycke i Johannishus för första gången.

– Nu kan vi träffas flera gånger i veckan. Det känns både tryggt och mysigt att få sitta här tillsammans en stund, säger Birgitta Lagerlund.

Min man Claes är dement och det är viktigt för oss båda att kunna ses på riktigt. Plexiglasskivan emellan märks ju knappt.

Rådande besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden gör det svårt för äldre att hålla kontakten med nära och kära. Men tack vare en stor portion engagemang bland personalen, duktiga byggelever inom gymnasieskolan Knut Hahn och smarta tekniska lösningar går det att erbjuda både fysiska och digitala möten.

Mötesbänkar med plexiglasskivor finns på alla kommunens vård- och omsorgsboenden sedan slutet av maj och används redan flitigt. Det finns total sju bänkar runt om i kommunen. Att boka ett möte görs enkelt genom ett telefonsamtal till respektive boende.

– Vi var tidiga i Ronneby att stänga våra boenden för besökare, vilket har säkert bidragit till att vi hittills kunnat hålla coronaviruset utanför våra boenden. Samtidigt har vi försökt att hjälpa till med att hålla kontakten, både genom telefonsamtal och videochatten. Det blev genast enklare när mötesbänkarna kom, berättar tf förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Carina Ringtun.

För att få fram bänkarna har man hämtat inspiration från grannkommunen Karlshamn och bad gymnasieskolan Knut Hahn om hjälp med själva byggandet.

Mötesbänk med plexiglasskiva vid vård- och omsorgsboende Ålycke

Mötesbänk med plexiglasskiva vid vård- och omsorgsboende Ålycke


– Det var klart att vi ställer upp. Våra elever är duktiga och det var ett perfekt uppdrag för dem. Eleverna var så engagerade och tog på sig blåställ och började snickra direkt. Inom bara en vecka levererades den första bänken ut, säger lärarna på bygg- och anläggningsprogrammet Lasse Nilsson, Mikael Stolpe & Tobias Jirle.

Även de digitala möten fortsätta att vara populära, då anhöriga som bor längre iväg kan hålla kontakten genom att videochatta. Bokningen sker via kommunens hemsida, där den anhöriga själv initierar mötet och boka in en tid då man kan tala med sin närstående via videolänk.

Birgitta Lagerlund lägger till:

– Det betyder så mycket för mig och min man att kunna ses igen. Jag är så tacksam att personalen har hjälpt till med detta, det är fantastiskt personal vi har.

Mer information om bokningsappen hittar du på https://www.ronneby.se/omsorg--hjalp/aldre/boenden/anhorigmote-med-videosamtal.html