Artikeln publicerades 3 november 2022

Vill du bli kontaktperson?

Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en person som av någon anledning har ett begränsat socialt nätverk och som kan behöva stöd för att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

Enheten Funktionsstöd söker fler som vill bli kontaktperson och hjälpa en person att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

Det är viktigt att kontaktpersonen och personen som har behovet matchar väl, och just nu har vi flera önskemål om kvinnliga kontaktpersoner i medelåldern att umgås, prata och testa träning med. Men alla som är minst 18 år, som är intresserade av att ge en medmänniska en rikare tillvaro några timmar i veckan är välkomna att anmäla intresse, säger Ellen Bäckius som är handläggare på funktionsstöd.

Att vara kontaktperson är att vara någons vän. Det är ett icke yrkesmässigt stöd, en medmänniska. I enlighet med LSS-lagen och Socialtjänstlagen kan till exempel en person med funktionsnedsättning ansöka om en kontaktperson. Kontaktpersonen är ett stöd och underlättar för den enskilde att komma i kontakt med andra människor, delta i olika aktiviteter och främjar delaktighet i samhällets fritidsutbud.

Är man nyfiken på att bli kontaktperson så skickar man in en intresseanmälan via kommunens hemsida och sen hör vi av oss med lite frågor, och svar givetvis. Vissa perioder i livet kan passa bättre eller sämre för sådana här uppdrag och finns det ingen matchning just nu så kan det dyka upp lite längre fram. Så vi tar tacksamt emot alla anmälningar, säger Ellen Bäckius.

Mer information och intresseanmälan hittar du här.