Artikeln publicerades 7 oktober 2021

Så förebygger du fallolyckor

Hemfixarna Sandra, Angelica, Pia och Fredrik står redo för uppdrag vid en kommunbil

Hemfixarna Sandra, Angelica, Pia och Fredrik står redo för uppdrag vid en kommunbil. Hemfixarna är en kommunal och kostnadsfri tjänst för dig som bor i ordinärt boende och är ålderspensionär över 67 år.

Många som råkar ut för fallolyckor är äldre. Och fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor läggs in på sjukhus för vård, besöker akutmottagningar och avlider. Men det går att minska risken för fallolyckor. Förutom att träna upp balansen, så spelar kosten och att ha koll på mediciner en stor roll. Och att låta någon annan göra riskfulla aktiviteter.

Den här veckan brukar det vara nationellt fokus på förebyggande arbete mot fallolyckor, den så kallade Balansera mera-veckan. I år bedrivs det ingen nationell sammanhållen kampanj men Vård och omsorgsförvaltningen vill ändå gärna lyfta ämnet och påminna om vad man kan göra för att minska riskerna.

Minska risken för fallolyckor

Det finns bevisade aktiviteter som hjälper till att förebygga fallolyckor. I Socialstyrelsens publikation Tips för att förhindra fallolyckor Länk till annan webbplats. finns tips på hur du tränar, äter och tar kontroll över din medicinering. Det viktiga är att:

  • Motionera - stärka balansen
  • Äta klokt
  • Ha koll på dina mediciner

Öppna broschyren genom att klicka på länken här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., du kan sedan spara ner och/eller skriva ut den.

Få hjälp av Hemfixarna

Inom Vård och omsorgsförvaltningen finns servicegruppen "Hemfixare". Syftet med hemfixaren är att hjälpa till med riskfyllda vardagssysslor i det egna boendet för att förebygga fallolyckor. Tjänsten är kommunal och kostnadsfri för dig som bor i ordinärt boende och är ålderspensionär över 67 år. Hemfixarna kan hjälpa till med:

  • Hänga upp och ta ner gardiner
  • Byta batterier i brandvarnare
  • Byta glödlampor, lysrör samt proppar
  • Flytta lättare möbler och mattor
  • Hämta och lämna lättare saker från förråd och källare
  • Andra småsysslor som kan underlätta för dig

Hemfixarna utför dock inte till exempel fönsterputsning eller omfattande städning.

Kontaka hemfixarna

Telefonnummer: 0457-617623
Ring vardagar mellan klockan 08.00-12.00, eller lämna ett meddelande på telefonsvararen.

E-post: vidablickservice@ronnneby.se