Artikeln publicerades 1 september 2021

Fler aktiviteter för kommunens äldre

Den 1 september välkomnar restaurangerna på kommunens vård- och omsorgsboenden i Eringsboda, Backaryd, Kallinge och Bräkne-Hoby besökare igen. Veckan därpå öppnar även mötesplatserna för äldre i Kallinge, Eringsboda och Ronneby.

Illustration med två äldre personer på en bänk som höjer sina käppar mot en blå himmel

– Under det senaste året har flera uppskattade verksamheter varit stängda för att minska risken för smittspridning av covid-19 bland våra äldre i kommunen. Men nu när så många äldre är vaccinerade kan vi äntligen erbjuda aktiviteter på våra mötesplatser och öppnar även dagverksamheten för äldre igen, säger Karl Palm, verksamhetschef inom Vård- och omsorgsförvaltningen.

Restaurangerna på de kommunala vård- och omsorgsboenden Lindebo (Bräkne-Hoby), Olsgården (Kallinge), Björkliden (Eringsboda) och Backen (Backaryd) har varit stängda för besökare sedan våren 2020. Från och med onsdag den 1 september välkomnar man tillbaka matgästerna. Samtidigt vidtar man en rad åtgärder för att skydda de äldre som bor där. Så finns till exempel egna bord för besökare och alla uppmanas att hålla avstånd samt sprita händerna. Matsedeln hittar du här.

– Vi är glada att kunna öppna upp våra restauranger utanför tätorten igen. Där är det oftast långt till andra lunchrestauranger och så uppskattas gemenskapen av våra återkommande gäster, säger kostchefen Elena Johansson.

Även mötesplatserna för äldre i Kallinge, Eringsboda och Ronneby öppnar upp från och med den 6 september. Här kommer det till exempel att erbjudas sittgympa, kortspel, grillningar, caféeftermiddagar och musikunderhållning. Exakta tider kommer inom kort att publiceras i Ronneby kommuns evenemangskalender på visitironneby.se.

– Vi vet att många äldre saknar de gemensamma aktiviteterna. Under pandemin har flera av dem varit isolerade i sina hem, säger aktivitetssamordnaren Carina Lagerlund.

Dessutom öppnar dagverksamheten Gläntan för personer med demenssjukdom igen i full utsträckning och växelvård kan erbjudas som en planerad avlastning till anhöriga som vårdar en anhörig i hemmet. I båda fall krävs dock ett biståndsbeslut.

– Pandemin är inte över, därför är det fortsatt viktigt att vi vidtar olika åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vi kommer därför att uppmana att man anmäler sitt deltagande till våra aktiviteter, så att vi kan undvika trängsel, tillägger Karl Palm.