Artikeln publicerades 8 juni 2021

Tänk om - inför skolavslutningen

Under skolavslutning dricker många tonåringar för första gången. Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder, men du kan göra skillnad. Ta del av tips och råd för hur du kan ha ett bra samtal med din tonåring om alkohol. 

Tänk om logotype

 

Många ungdomar tackar nej till alkohol

De senaste åren har vi sett att allt fler ungdomar börjar dricka senare, mindre och alltmer sällan. Många tackar helt nej till alkohol. Det här innebär också att färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Att vi fått den utvecklingen beror till stor del på er föräldrar! Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion.

De allra flesta tonårsföräldrar tycker att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det ett fåtal ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Langning är olagligt och barnen ska veta det. Vi vill helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig eftersom det hjälper din tonåring att avstå.

Nå din tonåring genom bra samtal

En nära relation mellan dig och din tonåring ger bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol. Här har vi samlat några tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

  • Visa intresse. Skapa förtroende genom att lyssna aktivt och visa intresse för ditt barns resonemang. Försök att prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligare att prata om lite svårare grejer som alkohol, droger och sex.
  • Berätta att du bryr dig. Tonåringar mår alltid bra av att höra att ens föräldrar är engagerade och bryr sig. Berätta att du är orolig emellanåt och förklara gärna vad du är rädd ska hända.
  • Undvik förhörsmetoder. Om ditt barn känner sig påhoppad eller anklagad genom ett regelrätt förhör är risken stor att svaren blir undanglidande och utan mycket sanningshalt i dem. Försök istället ha samtal där båda får komma till tals.
  • Uppmuntra ditt barn att våga berätta. Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket.

För fler tips och råd till dig som tonårsförälder gå in på www.tänkom.nu Länk till annan webbplats.

Kampanjen Tänk om är skapad av länsstyrelsen och genomförs av Blekingesamverkan mot droger, som består av länsstyrelsen, kommunerna och polisen.

Ökad vuxennärvaro under skolavslutningen

Under skolavslutningen, den 11 juni, kommer fältsekreterare och fritidsledare att finnas ute i ungdomsmiljöer klockan 17.00–23.30 i syfte att ge unga en trygg kväll.

Kontakt:

Maria, fältsekreterare, 0708-18 33 33

Fredrik, fritidsledare, 0766-48 91 80