Artikeln publicerades 11 mars 2021

Många har valt att vaccinera sig

äldre person får en spruta i överarmen

Foto: Region Blekinge

Sedan den första dosen vaccin kunde ges till de mest sköra på kommunens vård- och omsorgsboenden i slutet av december 2020 har det bara gått drygt 10 veckor. Nu är nästan alla vaccinerade som ingår i fas 1, både personal och äldre.

Ronneby kommun har använt all vaccin som man har blivit tilldelat av Region Blekinge för att snabbast möjligt vaccinerar personer som är högst prioriterade, kommunens äldsta och personalen som arbetar med dem. Inom den gruppen har den stora majoriteten valt att vaccinera sig. Därmed har Ronneby kommun gått över att erbjuda vaccin till personer i fas 2.

– Vi vaccinerar just nu personer med personlig assistans och stöd enligt LSS samt personalen som arbetar nära denna grupp. Dessutom återstår vaccineringen av den andra dosen för personalen inom hemtjänsten. Självklart påverkas även vi av den bristande tillgången till vaccin, vilket har varit den enda faktorn som stoppat oss från att vaccinera ännu fler. Men den som fått sin första dos kommer även att erbjudas dos två inom den föreskrivna tiden, säger kommunens vaccinsamordnare Per Drysén.

Den stora majoriteten av personer inom fas 2, personer som är 65 år och äldre, kommer att få information om när det är dags att vaccinera sig direkt från vårdcentralen. Det är bara den som har fått information om att kontakta vården för att boka tid för vaccination mot covid-19 som kan boka tid i dagsläget. Mer information finns på 1177.se Länk till annan webbplats..

Ronneby kommun följer noga Läkemedelsverkets och Region Blekinges rekommendationer gällande de olika vaccinen.

Läs mer om tidplanen för vaccination i Blekinge på 1177.se Länk till annan webbplats..