Artikeln publicerades 8 januari 2021

Snabb vaccinationsstart på kommunens vård- och omsorgsboenden

Bara en vecka efter vaccinationsstarten mot covid-19 i Ronneby kommun har man kunnat erbjuda vaccin till äldre på alla kommunala vård- och omsorgsboenden. 226 personer tackade ja och har kunnat få sin första dos av det efterlängtade vaccinet.

– Jag är mycket nöjd att vaccinationsstarten har gått så bra. Alla inblandade har varit väll förberedda och har jobbat med hög kompetens och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson.

– Det är tre distriktssköterskor inom den kommunala hemsjukvården som har gjort den största delen av arbetet, Maggan Knap, Karin Loodin Danielsson, Tuula Malkki och så även vår medicinsk ansvarig sjuksköterska Katarina Losell. De förtjänar verkligen ett extra stort tack för sin insats, tillägger Roger Fredriksson.

Därmed har Ronneby erbjudit den första dosen vaccin till äldre på alla kommunala vård- och omsorgsboenden. Ett fåtal äldre har av olika anledningar inte kunnat vaccineras, men det kommer att göras så fort det blir möjligt. Dessa doser har istället använts för att vaccinera personal som arbetar nära de äldre på kommunens boenden. Under nästa vecka kommer man att fortsätta vaccination av personal inom vård- och omsorgsförvaltningen. När det gäller äldre med hemtjänst kommer det tyvärr att dröja lite innan vaccination kan påbörjas här. Detta på grund av vaccinet som finns tillgängligt i Blekinge för tillfälle inte kan transporteras när vaccinet väll är blandat.

Därmed följer Ronneby kommun Folkhälsomyndighetens rekommendation för prioriteringsordning, där man just nu vaccinerar prioriterade grupper i fas 1.

För mer information om prioriterade grupper hänvisar Ronneby kommun till Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19, se nedan.

Mer information

Nationell plan för vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Samlad information om vaccination mot covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats.