Artikeln publicerades 25 november 2020

En vecka fri från våld 2020

Bildmärke för temaveckan En vecka fri från våld.

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka med fokus på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Budskapet är att våld går att förebygga.

Den 25 november till 4 december hålls digitala föreläsningar och aktiviteter om och mot våld. Var tredje vecka dödas en kvinna. Över hälften dör på grund av våld från en man de har eller har haft en relation med. Den 25 november genomförs en digital ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor.

Stöd och hjälp

Är du eller någon du känner utsatt för våld kan du vända dig till SESAM och få kostnadsfri rådgivning och stöd i frågor som våld i nära relationer, sexualiserat våld, prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Vi som jobbar på SESAM har tystnadsplikt. Läs mer om SESAM, hitta kontaktinformation till kvinnojouren och andra bra länkar här.

Gratis föreläsningar online

Samverkansgruppen ”Blekinge fritt från våld” har i år valt att fokusera på HBTQ-frågor med föreläsningar av bland annat Tony Irving (30 november) och Tobias Karlsson (1 december). En av fem unga HBTQ-personer har utsatts för våld av en partner eller av en familjemedlem. De utsätts också i högre grad för mobbing, hot och våld än andra unga.

Hur bemöter och stöder vi HBTQ-personer som utsatts för hedersrelaterat våld? Den 4 december håller Linda Hansson på Dialoga en digital föreläsning för yrkesverksamma på temat HBTQ och heder.

Program och länk till föreläsningarna

Det är gratis att delta i de digitala föreläsningarna. Du ansluter enkelt via webbläsaren om du inte har eller vill ha appen på din dator. Programmet och länkar till de digitala föreläsningarna hittar du här på Länsstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats.

Arrangemangen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge, NSPH, Karlskrona kvinnojour, Kvinnojouren Karlshamn, Olofströms Kvinno- och Tjejjour, Ronneby Kvinnojour, Unizon, Kvinnojouren Embla, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun, Olofströms kommun och Sölvesborgs kommun.