Artikeln publicerades 20 maj 2020

Möten på distans - med hjärta och teknik

Rådande besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden gör det svårt för äldre att hålla kontakten med nära och kära. Med teknik och hjärta går det dock att lösa det mesta.

I helgen var det dags för dop för barnbarnsbarnet i Malmö och 90-åriga Margit Johansson skulle få vara med trots avstånd och rådande besöksförbud. Hon satt bekvämt i soffan på Olsgårdens vård- och omsorgsboende i Kallinge med en kopp kaffe i handen och lyssnade på prästens ord med hjälp av surfplattan på bordet.

– Vi var i kontakt med personalen på boendet dagen innan och bestämde tiderna. Det har funkat så smidigt, berättar Margits dotter Birgit Wahlström. Jag behövde bara ladda ner appen och sen plocka fram telefonen i kyrkan, så kunde mamma vara med oss i alla fall.

90-åriga Margit

90-åriga Margit Johansson följer barnbarnsbarnets dop från soffan på vård- och omsorgsboendet Olsgården i Kallinge

Bakom lösningen finns en smart teknisk tjänst och en stor portion engagemang bland personalen.

Sedan i helgen erbjuder Ronneby kommun en bokningstjänst som finns på kommunens hemsida. Där kan den anhöriga själv initiera mötet genom att gå in i bokningssystemet och registrera sig, för att sedan boka in en tid då man kan tala med sin närstående via videolänk.

Det finns minst en surfplatta per avdelning då kommunen har köpt in 30 surfplattor för ändamålet. Personalen kommer fortlöpande styra upp bokningsschemat och skriva in de tider som passar för varje vårdtagare att kommunicera med sina anhöriga. De hjälper även till med att fördela surfplattorna och koppla upp videomötena.

– Vi har minst en person på varje boende som har fått extra utbildning och är ombud för den nya tjänsten, berättar Pernilla Haraldsson som är IKT-samordnare på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Tekniken och rätt utbildning är viktiga för att kunna erbjuda alternativa lösningar för att hålla kontakten, inte bara med tanke på corona.

– Att vara med på en stor familjefest är en stor påfrestning för många av våra äldre. De orkar bara en kort stund och oftast är det redan resan som är för besvärlig. Därför kommer vi ha stor nytta av surfplattorna även utan besöksförbud, säger enhetschefen på Olsgården Anna Roos.

Birgit Wahlström kan bara hålla med:

– Det betyder så mycket för våra äldre släktingar. Jag är så tacksam att personalen har hjälpt till med detta och att mamma kunnat vara med oss på dopet. Till alla som funderar nu om de ska testa, säger jag: Bara gör det. Det är busenkelt.

Mer information om bokningsappen hittar du här.