Skyltar, banderoller och digitala skärmar
En Skyltguide finns tillgänglig för företag och föreningar som vill synas för kunder och medlemmar. Skyltguiden ger dig inspiration, vägledning, kunskap samt kort information om de bygglov och tillstånd som kanske krävs när du ska sätta upp en skylt. Skyltguiden är framtagen av Ronneby Kommun i dialog med företag, handel, fastighetsägare och föreningar. Vi hoppas att guiden kan underlätta dina framtida beslut när du vill sätta upp en skylt för din verksamhet. Skyltguide
Ronneby kommun har tre digitala skyltar. Det är storbildskärmar som befinner sig vid E 22 och riksväg 27.
Det primära syftet med skyltarna är att informera förbipasserande om Ronneby kommun, om kommande större evenemang och händelser där kommunen är medfinansiär eller där evenemanget bedöms stärka Ronneby kommuns varumärke Ronneby - den moderna kurorten på ett särskilt positivt sätt.
Innehållet i budskapen ska i första hand vara samhällsinformation och information om evenemang och aktiviteter. Även kommersiella arrangemang som äger rum i Ronneby kommun kan visas på skylten om dess karaktär stärker bilden av Ronneby kommun. Om behov uppstår kan skyltarna användas för krisinformation.
Vägskyltar för företag
Om du vill ha vägvisning till ditt företag eller inrättning ska du göra en ansökan till Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen. Vid bedömning av behovet av skyltning beaktas bland annat följande:
- Trafikanternas behov av information
- Trafiksäkerheten på aktuell plats
- Innebär skylt att trafikanter får svårare att tillgodogöra sig ”nödvändig” information?
- Är ansökt vägvisning nödvändig?
- Skapar vägvisning problem för vägens underhåll eller användande?
Du kan ansöka genom E-tjänst som finns nederst på sidan.
Läs mer i dokumentet nederst på sidan, "Vägvisning till service, inrättningar samt företag". I dokumentet hittar du också en blankett för ansökan om att få sätta upp en vägskylt.
Rökförbud vid entréer till offentliga lokaler
Rökning är förbjuden vid entréer till lokaler som är rökfria och som allmänheten har tillträde till. Det spelar ingen roll vem det är som disponerar eller äger lokalen eller utrymmet innanför entrén för att rökförbudet ska gälla.
Det rökfria området måste vara så pass stort att rök inte kommer in i lokalerna. Syftet med rökfria entréer är att skydda barn och andra känsliga personer från att utsättas för rök.
Ansvarig för rökförbudet
Du som driver verksamheten i lokalen ansvarar för att rökförbudet följs och att det inte finns några askkoppar inom det rökfria området. I vissa fall, som till exempel på kontorshotell eller gallerior kan det vara den som äger fastigheten som är ansvarig.
Förtydligande om skyltar
Det är lagkrav på skyltning i alla rökfria miljöer. Du som är ansvarig ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet och om det behövs vidta åtgärder med information och tillsägelser.
Produkter som omfattas av rökförbudet
Rökförbudet omfattar cigaretter, elektroniska cigaretter, örtprodukter för rökning, vattenpipor och andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.
Hur får man skylta?
När du sätter upp skyltar vid din verksamhet behöver du ta hänsyn till om det finns regelverk för skyltning i detaljplaner och gestaltningsprogram. Oftast behöver du söka bygglov för fasadskyltar som är större än en kvadratmeter och det kan finnas regler även för mindre skyltar om det är en speciell fastighet.
Är du osäker på vad som gäller för fastigheten som du driver din verksamhet i så hör med fastighetsägaren eller kontakta Miljö- och byggnadsförvaltningen. Du kan också hitta detaljplaner här på kommunens hemsida där alla planbestämmelser finns.
Gestaltningsprogram
Gestaltningsprogram finns för Brunnsparken. Där finns bestämmelser om hur saker får se ut. Det är Länsstyrelsen i Blekinge län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som äger gestaltningsprogrammet för Ronneby brunn.
Relaterad information
Skyltar
Kommunal verksamhet beställer skyltar via Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen.
Privat näringsliv
När du sätter upp skyltar vid din verksamhet behöver du ta hänsyn till om det finns regelverk för skyltning i detaljplaner och gestaltningsprogram.
Dekaler/anslag på insidan av entrédörrar eller skyltfönster får du dock sätta upp utan särskilt lov (gäller ej Brunnsparken).
Angivna meter på skylten ska vara så långt så att man kan nå och använda din entré utan att nås av tobaksprodukter eller andra rökdon.
Här är exempel på skyltar som du kan använda (temporärt är dessa också okej för Brunnsparken):
Du kan använda filerna för att beställa skyltar hos någon leverantör som kan trycka upp dekaler eller annan form av skylt som du behöver. Kommunen hanterar enbart beställningar av skyltar för kommunal verksamhet.
För att ge det offentliga rummet en tydligare och mer lättnavigerad helhet finns riktlinjer för olika typer av skyltar och budskap. Skyltar utgör en viktig del av gaturummet, använda på rätt sätt skapar de en attraktiv helhet och bidrar till stadsmiljön. Skyltguiden syftar till att skapa en kultur där alla verksamheter kan synas och där skyltarna är både informativa och dekorativa.
Skyltguiden antogs av kommunfullmäktige 2022-12-06
Relaterad information
Kulturreservat Ronneby Brunnspark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.