Artikeln publicerades 24 juni 2021

Samarbete med privata näringen har gett feriearbete åt unga

Tre unga män som står i en dörröppning vid en innergård till en restaurang.

17-åriga feriearbetaren Charlie Mattisson (i mitten) flankeras av de privata näringsidkarna Jimmy Holmberg och Kristian Ek. Foto: Elsa Carlberg

Med hjälp av den privata näringen har Ronneby kommun även i år kunnat garantera alla 17-åringar i kommunen ett feriearbete.

Pandemin har slagit hårt mot möjligheten för unga att få ett sommarjobb. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet sommarjobb har halverats från ifjol i Blekinge och att den största anledningen till det är en minskning av antalet arbeten inom vård- och omsorg som är en tydlig konsekvens av Covid-19. Trots detta har Ronneby kommun nu erbjudit 160 stycken 17-åringar tre veckors feriearbete.

Win-win situation

Ronneby garanterar tre veckors feriearbete till unga varje sommar. Alla som fyllt 17 år men inte 18 år den 1 juli det året man är aktuell för feriearbete blir garanterad en plats och trots utmaningen med antal arbetsställen som kan ta emot når kommunen detta mål även 2021.

- För oss på arbetsmarknadsenheten är detta ren win-win. Vi får unga ut i feriearbete samtidigt som det breddar möjligheten för unga att testa olika arbetsplatser. Tanken med feriearbete är att unga många gånger får sitt första sommarjobb genom insatsen och att då ha möjligheten att se mycket större del av arbetslivet är ju perfekt. Vi är väldigt glada över de privata aktörernas intresse att ta emot. Det ligger helt i linje att erbjuda besöksnäringsnätverket då de blivit drabbade extra hårt av pandemin i sina verksamheter, säger arbetsmarknadschef Therese Bohnsack.

Rådande restriktioner har begränsat

Vård- och omsorg samt kostenheten har inte möjlighet att ta emot feriearbetare i år på grund av rådande restriktioner med anledning av Covid-19. Ronneby kommun har valt att erbjuda besöksnäringsnätverket i Ronneby möjligheten att som privat aktör ta emot feriearbetare till sin arbetsplats. Ett sätt för privata aktörer att få extra arbetskraft samtidigt som de kan visa upp sin verksamhet för unga.

En av de privata arbetsgivarna som snabbt sa ja till att ta emot feriearbetare var Kristian Ek och
Jimmy Holmberg som driver en restaurang mitt i centrala Ronneby.

- För oss har det varit perfekt att få extra hjälp i sommar. Det har blivit väldigt bra de första veckorna att ha någon som kan hjälpa till med det mesta, säger Kristian Ek.

Charlie Mattisson är inne på sin andra vecka på arbetsplatsen.

- Jag är jättetacksam för att få ett jobb i sommar, det är inte alltid lätt att hitta helt själv när man är 17 år. Jag trivs väldigt bra och tycker det är kul att det är så varierande, säger han.