Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Uppleva & göra

  Badsäsongen kan börja, men hur varmt är det i vattnet?


  Nu har kommunens badplatser och bryggor setts över och fräschats upp inför badsäsongen. I år kan du dessutom se badtemperaturen på ännu fler av kommunens badplatser på Ronneby live.

 • Förskola & skola

  Öppet hus på Sjöarpsskolan 21 maj


  Välkommen att besöka Sjöarpsskolan lördagen den 21 maj kl 9.00-13.00 för roliga aktiviteter, välgörenhet och möjlighet att köpa god fika och annat gott.

 • Uppleva & göra

  Sommarsimskola 2022


  Nu är anmälan öppen! Sommarsimskolan riktar sig i första hand till barn från fem år som inte kan simma. Sista dagen för anmälan är den 30 maj.

 • Uppleva & göra

  Landslagsfotboll på Brunnsvallen


  I kväll möter Irlands landslag, med pojkar födda 2006, Schweiz i UEFA Development Tournament på Brunnsvallen. Det är den första av fyra landslagsmatcher som spelas i Ronneby i UEFA Development Tournament 2022. Även Sverige har två av sina matcher här i Ronneby, varav den första på fredag.

 • Omsorg & hjälp

  Akut hjälp till ukrainska flyktingar

  Migrationsverket öppnade för drygt en vecka sedan ett nytt boende för ukrainska flyktingar på Hjorthöjden i Ronneby. Många frivilliga har redan hjälpt till med allt ifrån mat, kläder och köksutrustning. Nu hjälper även Ronneby kommun till i ett akut läge.

 • Uppleva & göra

  Skärsjön öppnas för sportfiske igen

  Spö, håv och drag
  Nu finns möjlighet att köpa fiskekort för att fiska vid Skärsjön. Onsdagen den 11 maj öppnas fisket i Skärsjön igen.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Den här veckan delas ett vykort ut till alla hushåll i Ronneby kommun, med tips på hur vi alla kan hjälpa vilda pollinatörer. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Men läget för vilda pollinatörer är akut.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

  Tjej med coola glasögon och blått hår. Bilden visar även boken tonårsparlören.
  Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

 • Trafik & resor

  Reparation av bron över E22:an


  Måndagen den 25:e april påbörjas arbetet med att reparera bron ovan E22 mellan Ronneby och Kallinge, ett arbete som beräknas vara klart i mitten av juni. Det kommer att vara begränsad framkomlighet under hela perioden med bara ett körfält öppet. Cyklister och gående omdirigeras till vägen längs Djupafors.

 • Omsorg & hjälp

  Ungdomsfullmäktige 2022

  Collage med ungdomar som ser på bio, badar, spelar fotboll och roar sig.
  Under ungdsomsfullmäktige den 12 april var det livliga diskussioner. Slutligen enades skolorna om att 50 000 kronor ska läggas på gemensamma utomhusaktiviteter.

 • Kommun & politik

  Dags för kalkning av sjöar och vattendrag

  Helikopterkalkning över en sjö
  Nu är det dags för kalkning av sjöar, bäckar och våtmarker. Arbetet påbörjades i mars och fortsätter nu under april.

 • Omsorg & hjälp

  Tack till 100 frivilliga

  Blå vågig bakgrund med texten Tack
  Ronneby kommun är tacksam för det stödet som kommunens invånare visar för att hjälpa ukrainska medborgare på flykt. På en månad har cirka 100 personer anmält sig till en e-tjänst på kommunens hemsida som hanteras av Frivilliga Resursgruppen Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Trygg hemgång firar 10 år den 10 april

  Fyra glada personer står bredvid varandra. Alla har arbetskläder av olika sort och kommunens namnbrickor och logotyp på bröstet.
  Trygg hemgång är ett särskilt team som samarbetar med hemsjukvården, hemtjänsten och biståndshandläggare. Syftet med konceptet är att öka möjligheten för patienten att kunna bo kvar hemma och det har visat sig fungera mycket väl. Ronneby kommun var något av en pionjär på området och har inspirerat många andra kommuner i att ta fram liknande lösningar.

 • Uppleva & göra

  Nyheter på Ronneby Live


  Nu kan du dela dina favoritplatser, evenemang och allt annat på Ronneby Live med dina vänner och familj direkt från live.ronneby.se via din social media. Du kan också hitta trafikinformation från trafikverket, loppisar, gårdsbutiker, idrottstävlingar, matcher och besöksmål.

 • Kommun & politik

  Jag vill hjälpa till

  Svenska och ukrainska flaggan mot himlen
  Rysslands pågående invasion av Ukraina skapar både oro och en enorm vilja att hjälpa till. Frivilliga Resursgruppen (FRG) tar emot och matcha erbjudanden om frivillighjälp i Ronneby kommun. Dessutom letar Ronneby kommun aktivt efter familjehem för att kunna ge trygghet till ensamkommande barn från Ukraina.

 • Förskola & skola

  Skadegörelser vid Skogsgårdens förskola

  De senaste dagarna har Skogsgårdens förskola utsatts för upprepade skadegörelser. Ronneby kommun tar detta på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder.

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Ronneby kommun bjuder in seniorer i kommunen att engagera sig som senior i skolan eller förskolan. I slutet på april startar den första utbildningen efter många år där arbetet har varit vilande. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Trafik & resor

  Sopning och uppsamling av grus


  Sopningen av gatorna i Ronneby kommun har redan smugits igång och går allt enligt plan så kommer hela kommunen att vara fri från vintergrus till vecka 22.

 • Uppleva & göra

  Kulturarv, medborgardialog, plats och flöde

  Kallvattenkuren i Ronneby. Projektkontor för framtida museum
  Ett framtida museum i Ronneby. Vad tänker Ronnebyborna om sitt kulturarv och framtida museum? Kvällsöppet med fika, guidad visning och dialog Torsdag 17 Mars.

 • Bygga, bo & miljö

  Vad är biologisk mångfald?


  Vad är biologisk mångfald och vad betyder det för oss i Ronneby? Hur kan du som privatperson hjälpa till att vända den negativa trenden? Hur kan jord- och skogsbruk bidra till en positiv utveckling?

 • Bygga, bo & miljö

  Fortsatta investeringar i landsbygdens försköningsprojekt

  Skylt vid försköningsprojekt
  Varje år satsar kommunen en miljon på så kallade försköningspengar. Det är ett sätt för kommunen att investera i landsbygden och i samhällena utanför Ronneby stad. Syftet är bland annat att utveckla och stimulera miljön för invånarna och bidra till en ökad turism.

 • Förskola & skola

  Första skoldagen på nya Parkdalaskolan

  tre kvinnor på en röd matta
  Idag välkomnades eleverna från Skogsgårdsskolan och Snäckebacksskolan till nya Parkdalaskolan. Röda mattan var på plats och rektorerna hälsade välkommen till nya Parkdalaskolan vid 9-tiden på fredag morgon. Eleverna hade då gått en gemensam promenad från respektive skola till den nya skolan.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun förbereder sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

  Ronneby kommun följer noga utvecklingen i Ukraina, och tar avstånd från alla former av övergrepp på frihet, demokrati och europeisk säkerhetsordning. För att förbereda oss på att antalet flyktingar nu kan öka, samverkar vi med flera olika myndigheter och organisationer.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghet och brottsprevention står högt på socialförvaltningens agenda

  Socialförvaltningen i Ronneby kommun arbetar med en lång rad insatser och aktiviteter som i många fall är viktiga för berörda grupper eller individer, men ganska okända för den breda allmänheten. Vid socialnämndens sammanträde den 22 februari presenterades en sammanställning över det trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete inom förvaltningen som under 2022 bland annat förstärks med två nya tjänster inom det förebyggande teamet.

 • Förskola & skola

  Studera till lärare och få lön av Ronneby kommun

  två personer sitter vid ett skrivbord och tittar in i kameran
  Ronneby kommun ger nu två blivande lärarstudenter möjlighet att läsa till grundskollärare vid Högskolan Kristianstad och samtidigt arbeta som lärare i Ronneby kommun. Du kan söka tjänsterna fram till och med den 15 mars.

 • Omsorg & hjälp

  Du spelar roll!

  En flicka ligger på en äng och blåser på en maskros
  Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, enligt en rapport från CAN. Under vecka 7, 14-18 februari uppmärksammar ett flertal verksamheter både i Sverige och andra länder, alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Veckan har namnet "Spela Roll!" och syftar till att uppmärksamma alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion.


 • Förskola & skola

  Stort intresse för YH-utbildning flygplans- och helikoptertekniker i Ronneby

  Två elever framför en flygplansmotor
  Ansökan är öppen för YH-utbildning till flygplans- och helikoptertekniker som kommer att starta till höstterminen 2022 i Ronneby. Intresset för utbildningen är stort både bland eleverna på gymnasieprogrammet flygteknik på Gymnasieskolan Knut Hahn och från arbetsgivarsidan.

 • Trafik & resor

  Barnrättsperspektivet i praktiken

  Ekbackens lekplats
  Ronneby kommun arbetar aktivt med barnrättsperspektivet och att barn ska ges möjlighet att uttrycka sin åsikt i frågor som berör dem. I år ska Ekbacken lekplats i Bräkne-Hoby renoveras och nu samlar kommunen in önskemål från barn och unga som besöker lekplatsen.

 • Näringsliv & arbete

  Tillståndsguiden förenklar för dig som företagare

  Flicka som skriver på en dator
  Ronneby kommun lanserar nu en ny Tillståndsguide där de tillstånd och regler som är aktuella och relevanta för företagare finns samlade. Tillståndsguiden ska underlätta företagarnas arbete med att starta, bedriva och utveckla sin verksamhet. Guiden är en del i Ronneby kommuns digitaliseringsstrategi.

 • Förskola & skola

  Ronnebys förskolor satsar på högläsning tillsammans med föräldrarna

  olika färgglada barnböcker framför en pall med en skylt "Välkommen till vårt familjebibliotek"
  Familjebiblioteket öppnar - föräldrar kan låna hem en välfylld bokpåse via Ronnebys förskolor. Först ut är förskolorna i Listerby och Johannishus samt Fridhem och Ekorren i centrala Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Ny teknik för både knopp och kropp

  Boende på Ronneby kommuns vård- och omsorgsboende testar att måla med ljus på aktivitetsskärmen
  Vård- och omsorgsförvaltningen har sedan i december aktivitetsskärmar på vård- och omsorgsboendena Lindebo, Olsgården och Vidablick. Skärmarna är ett komplement till andra aktiviteter för att främja samvaro, engagemang, skapande, hjärngympa och glädje i vardagen.

 • Uppleva & göra

  Nytt digitalt bibliotek öppnar idag

  Vi har gjort det enklare för dig att låna böcker och medier. Nu hittar du oss på blekingebiblioteken.se
  Sedan drygt ett år tillbaka samverkar Ronneby bibliotek med biblioteken i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. De är numera Blekingebiblioteken. Den 2 februari lanserar biblioteken en ny gemensam webbplats som är enklare att använda och har förbättrade funktioner.

 • Kommun & politik

  Öronmärkta pengar för digitalisering

  Äldre dam spelar piano tillsammans med en medarbetare på ett vård- och omsorgsboende
  2021 infördes ”Digitaliseringsmiljonen” i Ronneby kommuns budget som verksamheterna inom kommunkoncernen kunde söka finansiering av för digitaliseringsinsatser. Intresset av att få ta del av digitaliseringsmiljonen var stort och över 30 ansökningar på totalt ca 5,5 miljoner kronor skickades in för år 2021.

 • Näringsliv & arbete

  Feriearbete i sommar - ansök nu

  Glad man med bygghjälm vid ett skrivbord med ritningar. Sök ditt feriejobb hos oss!
  Sommarjobb åt våra ungdomar ger en bra livserfarenhet och självklart lite tillskott i kassan. Hos oss finns det uppdrag inom parken, turismen och i våra fritidsverksamheter. Det finns även föreningar som erbjuder sommarjobb åt den som är ung i kommunen.

 • Förskola & skola

  Från skolbänken till verkligheten över en natt


  Flera verksamheter i Ronneby kommun har brist på personal då smittspridningen har nått väldigt höga nivåer. Läget är ansträngt bland annat på förskolorna och inom funktionsstödsverksamheten. Då valde eleverna på barn- och fritidsprogrammet på Gymnasieskolan Knut Hahn att hjälpa till.

 • Förskola & skola

  Sjöarpsskolan får kungligt certifikat

  Sjöarpsskolan är en gymnasiesärskola i Ronneby kommuns regi
  Generation PEP är instiftat av kronprinsessparet och betonar vikten av fysisk aktivitet och hälsosam mat under alla barns och ungdomars skoltid och uppväxt. Nu har gymnasiesärskolan Sjöarpsskolan blivit certifierad som en Generation PEP skola 2022.

 • Förskola & skola

  Draknästet på gymnasieskolan Knut Hahn lockar rekordmånga UF-företag

  svart bakgrund med en drake och texten Draknästet i guld
  Den 15 februari är det dags för årets draknäste på gymnasieskolan Knut Hahn. 55 UF-företag kommer att pitcha sina företagsidéer för etablerade företagare som agerar som så kallade drakar. Från och med idag presenteras drakarna.

 • Omsorg & hjälp

  Gott hjärta och ordning och reda

  Glad kvinna vid datorn. Kvinnan är engagerad som " God man"
  Som god man hjälper du en medmänniska med att hålla ordning på räkningar, fylla i blanketter och ibland hjälpa till vid kontakten med myndigheter. Våra nuvarande gode män upplever sitt uppdrag som mycket givande.

 • Förskola & skola

  Slutspurt för Parkdalaskolan

  hall med tapet med skogsmönster
  Det är fortfarande en byggarbetsplats som förvaltningschefen Tobias Ekblad får besöka idag. Nu är det slutspurt som gäller. Under skyddspapperet syns fina golvmattor, lamporna är tända och toaletterna funkar. Om sex veckor flyttar eleverna från Snäckebacksskolan och Skogsgårdsskolan till nya Parkdalaskolan.

 • Näringsliv & arbete

  Nyföretagandet ökade mest i Blekinge

  Flicka som skriver på en dator
  Förra året slog Sverige nytt rekord i antal startade företag. Allra störst var ökningen i Blekinge där antalet nya företag var 13,2 procent fler jämfört med året innan.

 • Förskola & skola

  JSB bygger nya Snäckebacksskolan

  Skiss på den nya skolan
  Ronneby kommun har tecknat avtal med JSB Construction AB för att bygga nya Snäckebacksskolan i Ronneby. Ett projekt som innefattar rivning, om- och tillbyggnad, samt nybyggnation av befintlig skola och idrottshall som byggs efter certifieringen Miljöbyggnad Silver.

 • Kommun & politik

  Robotar i Ronneby kommuns tjänst

  Bild på chattrutan som visas på Ronneby kommuns intranät. I en pratbubbla står det att det inte finns några kända störningar.
  Sedan i november kan kommunkoncernens medarbetare chatta med BerIT för att få svar på sina IT-relaterade frågor och flera andra verksamheter använder robotar för att effektivisera och avlasta personal.

 • Förskola & skola

  Ronneby kommun startar yrkeshögskoleutbildning flygplans- och helikoptertekniker i egen regi

  Ryggen på en person med varningsväst med texten "flygteknik" syns framför ett landande flygplan
  Från höstterminen 2022 kan man läsa till flygplans- och helikoptertekniker på yrkeshögskolan i Ronneby. Detta står klart idag när myndigheten för yrkeshögskola meddelade vilka ansökningar som beviljats och därmed ingår i yrkeshögskolans utbud.

 • Kommun & politik

  Nya taxor för vård och omsorg

  Från och med 1 januari 2022 gäller nya taxor inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Avgifter har justerats efter översyn och jämförelse med övriga kommuner i länet samt med kommunerna Hässleholm, Kristianstad och Kalmar.

 • Näringsliv & arbete

  Vi söker semestervikarier

  Jobba hos oss i sommar, vi gör det med hjärta. Sommar i Brunnsparken.
  Sommaren kan verka långt borta, men vi söker redan nu semestervikarier inför sommaren 2022. Som semestervikarie i Ronneby kommun erbjuder vi dig möjligheten att arbeta i någon av våra många verksamheter.

 • Förskola & skola

  Möt Parkdalaskolan rektorer - del 3

  Kvinna står i öppningen av en stor ekdörr
  Redan under 2020 har rektorerna för nya Parkdalaskolan utnämnts. Det är Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan som tillsammans kommer att bilda ett rektorsteam för Ronnebys första 4-9-skola. I den tredje och sista delen presenterar vi Petra Granlund som får avslöja när invigningsfesten är planerad.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - december 2021

  Nyårsraketer mot en lila bakgrund
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras regelbundna sammanfattningar av lägesbilden i kommunen. Denna gång med en kort sammanfattning av EST-arbetet för året och tips inför nyårsfirandet.

 • Näringsliv & arbete

  Ny satsning på flexibel friskvård

  Satsning på flexibel friskvård. Man springer i skog.
  Som den moderna kurorten vill Ronneby satsa på hälsa och välbefinnande för sina anställda. Det kommer fortsättningsvis vara möjligt för dig som jobbar i Ronneby kommun att välja mellan friskvårdstimme och friskvårdsbidrag. Det blir en en mer flexibel friskvård, mer möjlig att anpassa för individuella behov och önskemål.

 • Näringsliv & arbete

  Ronneby har högst andel UF-företagare av en årskull i länet

  UF-elev
  Andelen elever som driver UF-företag ökar kraftigt för andra året i rad i Ronneby. Mer än en fördubbling sedan läsåret 2019/2020 till idag.

 • Uppleva & göra

  Nya grillar vid Järnaviks badplats

  Grillplats
  En nyrenoverad rastplats hälsar besökare välkomna att njuta av naturen i Järnavik.