Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Bygga, bo & miljö

  Förbättra ditt hus och spara energi - Tips från energirådgivarna

  Fint renoverat äldre hus.
  I en kostnadsfri digital föreläsning får ni tips om vilka förändringar som är bra att genomföra i ert hus. Ändringar bör göras med varsam hand för att det inte ska uppstå fuktproblem eller liknande. Föreläsningen beskriver även hur man lyckas energieffektivisera ett äldre hus och samtidigt behålla husets charm.

 • Omsorg & hjälp

  Undersökning för dig som har kontakt med socialtjänsten


  Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten med socialtjänsten.

 • Kommun & politik

  Vad händer efter valet?

  Toma kommunfullmäktigestolar.
  Valet i Ronneby kommun är genomfört enligt plan och rösterna är räknade. Vad händer i kommunpolitiken nu, under hösten och framöver?

 • Omsorg & hjälp

  Tiden och återfödelse är temat för årets Seniordag

  Tre kvinnor ler mot kameran
  Seniordagen har anordnats av Vård- och omsorgsförvaltningen sedan åtminstone 2007 och gör nu comeback efter två års uppehåll pga pandemin. Det blir underhållning, föreläsningar och utställning där över tjugo utställare redan inbokade.

 • Omsorg & hjälp

  Psykiatriveckan 2022

  Föreläsare på psykiatriveckan 2022
  Psykiativeckan är en av de instser som Ronneby kommun arbetar med för att förbättra den psykiska hälsan hos våra medborgare.

 • Uppleva & göra

  Inget bastubad i kommunala anläggningar


  Med anledning av uppmaning från Regeringen att vidta möjliga och lämpliga energibesparande åtgärder kommer inte bastubad erbjudas i de kommunala anläggningarna under vintersäsongen 2022.

 • Omsorg & hjälp

  Kan man förebygga fallolyckor?

  En kvinna balanserar leende och ser ner på en leende man som håller henne i handen
  Varje år faller cirka 100 000 personer, 65 år och äldre, så illa att de behöver besöka sjukvården. År 2019 hände det 2 562 personer i Blekinge. Men det finns saker som minskar risken att drabbas. Under vecka 40 bjuder vi in till gratis föreläsning om vad du kan göra.

 • Omsorg & hjälp

  Efter två års pandemi är det äntligen dags för Seniordagen igen!


  Uppdatering: Anmälningstiden är förlängd till 30 september.Välkommen till Seniordagen 2022, en dag fylld med underhållning, utställare och en blandning av spännande och matnyttig information.

 • Omsorg & hjälp

  Du kan göra skillnad - bli familjehem eller kontaktfamiljer

  En familj med två vuxna och två barn går på rad och håller varandra i händerna.
  Vi söker nya familjehem och kontaktfamiljer till barn som behöver trygghet, omtanke och stabila vuxna.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun informerar

  Ronneby kommun kan bekräfta att vi har fått in anmälningar kring barnmisshandel kopplade till filmklipp som har spridits i sociala medier under natten. Under förmiddagen har vi tagit emot 100-tals anmälningar i frågan. Vi kan även bekräfta att barnet i frågan är skyddat och mår under omständigheterna bra.Ronneby kommun jobbar just nu aktivt med dessa anmälningar. Mer kan vi inte kommentera i det enskilda fallet. Men vi vill vädja till allmänheten att inte skicka in fler anmälningar med koppling till dessa filmer.

 • Förskola & skola

  Eget bibliotek på våra förskolor


  Redan Albert Einstein sa: "Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det." Det går inte att läsa för mycket, därför har Ronneby kommun satsat på egna bibliotek på våra förskolor.

 • Bygga, bo & miljö

  Mer skadegörelse mot mätutrustning

  Bryggan vid Mållsjön, sommar
  Mer skadegörelse mot mätutrustning gör att badtemperaturerna för Lilla Galtsjön, Mållsjön och Skörjesjön inte längre kan mätas och visas i tjänsten Ronneby Live.

 • Uppleva & göra

  Simhallen öppnar för morgonsim


  Från 5 september är det åter möjligt att morgonsimma i Ronneby simhall. Två veckor senare, från 19 september, öppnar simhallen även för allmänt bad, motionssim och pensionärsbad.

 • Förskola & skola

  Äntligen startar studenterna vid yrkeshögskoleutbildningen flygplans- och helikopterteknik i Kallinge

  En grupp studenter framför ett flygplan
  Efter drygt ett halv års intensiva förberedelser har de första 20 studenterna kunnat påbörja sin YH-utbildning flygplans- och helikopterteknik. Majoriteten av eleverna kommer från Ronneby kommuns egen gymnasieutbildning i flygteknik.

 • Uppleva & göra

  Fritidsgården i Kallinge öppnar för gymnasieungdomar under hösten

  Kallinge Fritidsgård, sedd från utsidan.
  En kväll i veckan, måndagar kl 17-20, är du som går på gymnasiet välkommen till Kallinge fritidsgård under höstterminen.

 • Uppleva & göra

  Kommunens friluftsliv klättrar i rankingen


  Ronneby kommun klättrar mest i rakningen av friluftslivet i Blekinge. Undersökningen ”Årets friluftskommun” som Naturvårdsverket genomför årligen visar att Ronneby förbättrat resultatet med 29 % de senaste tre åren. Nu är kommunen placerad på 29 plats av de 212 kommuner som svarade på enkäten.

 • Bygga, bo & miljö

  Medborgarundersökning - Viktiga svar för att utveckla Ronneby kommun

  Medborgarundersökning i Ronneby kommun
  Vad är Ronnebys invånare nöjda med, och vilka förbättringar önskas? Nu i dagarna sänds brev ut till slumpmässigt utvalda Ronnebybor. Brevet innehåller en enkät från SCB som ställer frågor om hur det är att leva och bo i vår kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby ska etablera vänortskontakt i Ukraina

  ukrainsk och svensk flagga mot himmel
  Den 24 augusti, firar Ukraina sin självständighetsdag. För att visa att vi som kommun står bakom Ukrainas kamp för frihet, demokrati och självständighet har Ronneby kommun hissat den ukrainska flaggan tillsammans med den svenska sedan mars 2022. Dessutom kommer en delegation från Ronneby kommun etablera en vänortskontakt med Ukraina.

 • Omsorg & hjälp

  Årlig trygghetsmätning skickas nu ut

  Polisens logotyp
  Vilka problem ser medborgarna där de bor? Känner de sig trygga när de rör sig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med kommunerna i polisregion Syd att undersöka i årets lokala trygghetsmätning.

 • Uppleva & göra

  Utökade möjligheter till kreativ fritid för barn och unga


  Nu kommer ytterligare en möjlighet till kreativa fritidsaktiviteter i Ronneby. I höst startar Kulturcentrum "Konstklubben" som är en avgiftsfri fritidsaktivitet för barn och unga på Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

 • Omsorg & hjälp

  Sök bidrag från Sociala samfonden

  En hand håller ett hjärta. I hjärtat står texten "Ansök om stöd"
  Har du eller någon du känner det ekonomiskt svårt? Då går det att söka extra stöd i den sociala samfonden innan 30 September. I ansökan ska det framgå vad bidraget ska användas till och vilken summa som behövs. Den som söker ska vara folkbokförd i Ronneby kommun och ha begränsad ekonomi.

 • Förskola & skola

  Skolstart läsår 22/23

  Här hittar du information om skolstarten för detta läsår gällande grundskolan. Gymnasieskolornas skolstart finner du på respektive hemsida: Gymnasieskolan Knut Hahn, Blekinge Naturbruksgymnasium och Sjöarpsskolan.

 • Uppleva & göra

  Nytt utegym på plats i Brunnsparken


  Ronneby kommun har köpt in två toppmoderna utegym. Det ena har nu monterats upp i Ronneby Brunnspark och det andra väntar på att bli utplacerat någonstans inom Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Läget för våra vilda pollinatörer är akut. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Alla kan vi hjälpa till att våra vilda pollinatörer trivs. 

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Ronneby kommun bjuder in seniorer i kommunen att engagera sig som senior i skolan eller förskolan. I november 2022 planeras nästa utbildningstillfällen med sex kursdagar. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare presenterar idéer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklare 2022
  Under tre veckor har fem gymnasieungdomar haft feriearbete som unga kommunutvecklare. Syftet är att öka ungas inflytande i olika frågor och tillvarata ungas engagemang, idéer och perspektiv och nu är deras rapport klar.

 • Uppleva & göra

  Bodil Landbris från Team RBK fick ta emot Piastipendiet

  Bodil, fotbollstränare, får stipendie på Friends arena.
  Den åttonde Piastependiaten är utsedd och det blev Bodil Landbris från Team RBK i Ronneby. Hon fick motta priset på Friends Arena inför damlagets EM-genrep mot Brasilien.


 • Bygga, bo & miljö

  Bygge pågår

  server i skåp med sladdar
  I helgen får alla Ronneby kommuns hushåll en tidning om att bygga en hållbar kommun och det gör vi tillsammans, privat och offentlig sektor. Ronneby kommun är i en expansiv fas och bedriver byggprojekt inom flera olika segment.

 • Förskola & skola

  Nya rektorer tog ”studenten”

  Tre kvinnor ler in i kameran
  Idag är det dags för gymnasieskolornas 3:or att springa ut från munktrappan i Ronneby. Lagom till studentveckan kunde även tre av Ronneby kommuns rektorer ta emot var sin rektorsnål. Efter tre år med studier på deltid och praktiskt rektorsarbete på skola eller förskola kan nu Åsa Isokoski, Camilla Radovan Movind och Ulrika Ahlberg titulera sig rektor.

 • Kommun & politik

  Prenumerera på föreningsnyheter


  För att underlätta för föreningsaktiva och intresserade har fritid- och kulturkansliet skapat en ny kanal för inbjudan till föreningsträffar, påminnelser, nyheter och tips. Alla som vill, och har en e-postadress, kan prenumerera på nyheterna och hålla sig ajour.

 • Omsorg & hjälp

  Gör en hjälteinsats - bli god man

  God man som hjälper till med räkningar, blanketter och myndighetskontakter.
  Vill du bli ett ovärderligt stöd för en medmänniska? Som god man företräder du en person som behöver lite extra hjälp i vardagen.

 • Omsorg & hjälp

  Samarbete och nya arbetssätt ska säkra sommarsjukvården i Blekinge 

  Sommarperioden kan vara en utmaning för hälso- och sjukvården, inte minst de senaste åren då coronapandemin har gjort situationen extra tuff. I år är trycket något lägre och med samarbete och sunt förnuft kan vi alla bidra till en bra vårdsommar.

 • Uppleva & göra

  Invigning av nya Kilenparken

  Flygplan cypern
  11 juni firas nya Kilenparken med stor invigning. Parken är en av de senaste tillskotten i Ronnebys stadsmiljö och ligger i Kilenområdet mellan Ronnebyån och järnvägen. Kilenparken erbjuder unika mötesplatser som stimulerar flera sinnen.

 • Förskola & skola

  Festligheter på Ronneby kommuns förskolor

  Invigning
  Idag invigdes Bräkne-Hobys nya förskola Villa Villekulla, på Skogsgårdens förskola bjöds barnen på konsert med egenskrivna låtar och tidigare i veckan blev det fest på Ekorrens förskola när förskoleläraren Susanne Villysson tog emot Kreativumpriset.

 • Omsorg & hjälp

  Avataren SAM hjälper dig i stadshuset

  Medborgarservice personal står samlade vid skärmen som innehåller avataren SAM i Stadshusets entré
  SAM är en avatar som hjälper dig att hitta till rätt konferenslokal och att meddela den du ska träffa att du väntar i receptionen när du har ett förbokat möte. Just denna tekniska lösning är Ronneby kommun först ut med i Sverige.

 • Omsorg & hjälp

  Eleverna känner sig trygga i skolan

  I december 2021 fick eleverna på samtliga högstadie- och gymnasieskolor i Ronneby kommun möjlighet att svara på en trygghetsundersökning. Cirka hälften av eleverna valde att svara på frågorna, vilket är en bra svarsfrekvens och gör att resultaten anses vara representativa för ungdomar i Ronneby kommun.

 • Uppleva & göra

  Badsäsongen kan börja, men hur varmt är det i vattnet?


  Nu har kommunens badplatser och bryggor setts över och fräschats upp inför badsäsongen. I år kan du dessutom se badtemperaturen på ännu fler av kommunens badplatser på Ronneby live.

 • Omsorg & hjälp

  Akut hjälp till ukrainska flyktingar

  Migrationsverket öppnade för drygt en vecka sedan ett nytt boende för ukrainska flyktingar på Hjorthöjden i Ronneby. Många frivilliga har redan hjälpt till med allt ifrån mat, kläder och köksutrustning. Nu hjälper även Ronneby kommun till i ett akut läge.

 • Uppleva & göra

  Skärsjön öppnas för sportfiske igen

  Spö, håv och drag
  Nu finns möjlighet att köpa fiskekort för att fiska vid Skärsjön. Onsdagen den 11 maj öppnas fisket i Skärsjön igen.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Den här veckan delas ett vykort ut till alla hushåll i Ronneby kommun, med tips på hur vi alla kan hjälpa vilda pollinatörer. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Men läget för vilda pollinatörer är akut.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

  Tjej med coola glasögon och blått hår. Bilden visar även boken tonårsparlören.
  Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

 • Omsorg & hjälp

  Ungdomsfullmäktige 2022

  Collage med ungdomar som ser på bio, badar, spelar fotboll och roar sig.
  Under ungdsomsfullmäktige den 12 april var det livliga diskussioner. Slutligen enades skolorna om att 50 000 kronor ska läggas på gemensamma utomhusaktiviteter.

 • Kommun & politik

  Dags för kalkning av sjöar och vattendrag

  Helikopterkalkning över en sjö
  Nu är det dags för kalkning av sjöar, bäckar och våtmarker. Arbetet påbörjades i mars och fortsätter nu under april.

 • Omsorg & hjälp

  Tack till 100 frivilliga

  Blå vågig bakgrund med texten Tack
  Ronneby kommun är tacksam för det stödet som kommunens invånare visar för att hjälpa ukrainska medborgare på flykt. På en månad har cirka 100 personer anmält sig till en e-tjänst på kommunens hemsida som hanteras av Frivilliga Resursgruppen Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Trygg hemgång firar 10 år den 10 april

  Fyra glada personer står bredvid varandra. Alla har arbetskläder av olika sort och kommunens namnbrickor och logotyp på bröstet.
  Trygg hemgång är ett särskilt team som samarbetar med hemsjukvården, hemtjänsten och biståndshandläggare. Syftet med konceptet är att öka möjligheten för patienten att kunna bo kvar hemma och det har visat sig fungera mycket väl. Ronneby kommun var något av en pionjär på området och har inspirerat många andra kommuner i att ta fram liknande lösningar.

 • Uppleva & göra

  Nyheter på Ronneby Live


  Nu kan du dela dina favoritplatser, evenemang och allt annat på Ronneby Live med dina vänner och familj direkt från live.ronneby.se via din social media. Du kan också hitta trafikinformation från trafikverket, loppisar, gårdsbutiker, idrottstävlingar, matcher och besöksmål.

 • Kommun & politik

  Jag vill hjälpa till

  Svenska och ukrainska flaggan mot himlen
  Rysslands pågående invasion av Ukraina skapar både oro och en enorm vilja att hjälpa till. Frivilliga Resursgruppen (FRG) tar emot och matcha erbjudanden om frivillighjälp i Ronneby kommun. Dessutom letar Ronneby kommun aktivt efter familjehem för att kunna ge trygghet till ensamkommande barn från Ukraina.

 • Förskola & skola

  Skadegörelser vid Skogsgårdens förskola

  De senaste dagarna har Skogsgårdens förskola utsatts för upprepade skadegörelser. Ronneby kommun tar detta på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder.

 • Bygga, bo & miljö

  Vad är biologisk mångfald?


  Vad är biologisk mångfald och vad betyder det för oss i Ronneby? Hur kan du som privatperson hjälpa till att vända den negativa trenden? Hur kan jord- och skogsbruk bidra till en positiv utveckling?