Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Näringsliv & arbete

  Frankfurt ny flygdestination från Ronneby Airport

  Ronneby Airport
  Med planerad start den 19:e september så kommer det helägda Lufthansabolaget Air Dolomiti att trafikera Ronneby/Kalmar-Frankfurt fem dagar i veckan. Tidtabellen kommer i så stor utsträckning som möjligt att möta både affärs- och privatresenären. Flygresorna är bokningsbara från och med fredag 7/5.

 • Förskola & skola

  Upphandling Snäckebacksskolan har överklagats

  Upphandlingen av totalentreprenad för rivning, om- och tillbyggnation av Snäckebacksskolan har överklagats. Därmed pausas den aktuella tilldelningen och Ronneby kommun inväntar prövning av överklagan hos förvaltningsrätten.


 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - för dig som är tonårsförälder

  Bild på en mamma som samtalar med sin tonårsdotter samt skriften tonårsparlören och texten "Hur pratar man om alkohol med sin tonåring?".
  Det är inte alltid lätt att vara tonåring. Det är inte heller lätt att vara tonårsförälder eller annan närstående. Lagom till Valborg dimper handboken Tonårsparlören ner i brevlådan hos dig som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2021. 

 • Omsorg & hjälp

  Vi måste våga prata om psykisk ohälsa


  Psykisk ohälsa har blivit en av våra största folkhälsoutmaningar. Samtidigt som hälsan i Sverige generellt sett är bra, så ökar den psykiska ohälsan. Under vecka 18 sätter den helt digitala psykiatriveckan i Blekinge fokus på frågorna.

 • Kommun & politik

  Var med och påverka Blekinges framtid!

  Segelbåt i solnedgång. Blekinge utvecklingsstrategi.
  Fler bostäder, kortare restider och bättre arbets- och utbildningsmöjligheter – hur vill du att Blekinges framtid ska se ut?

 • Omsorg & hjälp

  Vykort till alla över 65 år

  Text i mitten på ett vykort som säger, Snart kan du kramas igen, ramas in av tecknade symboler i blåa färger med Ronnebyanknytning som till exempel Brunnshallarna, vattentornet och Heliga Kors kyrkan
  I dagarna skickar Ronneby kommun ett vykort till alla invånare över 65 år. Vykortet innehåller en hälsning från kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson och kommundirektör Tommy Ahlquist med anledning av den pågående pandemin.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - mars/april

  kartbild över centrala Ronneby som i röd färger visar sträckningen av höstens trygghetsvandring
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras regelbundna sammanfattningar av lägesbilden i kommunen. Denna gången med konkreta tips hur du kan bidra till att öka trygghetskänslan i ditt bostadsområde.

 • Omsorg & hjälp

  Skärpta regionala råd i Blekinge

  Utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller från och med den 19 april 2021 skärpta regional råd i Blekinge. Region Blekinge har nyligen uppdaterat de skärpta råd som man gick ut med i fredags. Det är framförallt råden för skolan som skiljer sig från det som gick ut under fredagen.

 • Omsorg & hjälp

  Våga prata om psykisk ohälsa


  Under vecka 18 genomförs en helt digital psykiatrivecka i Blekinge. Föreläsningarna lyfter bland annat volontärverksamhet, anhörigsituationen, våld i nära relationer och missbruk kopplat till psykisk ohälsa. Det kommer också finnas möjlighet att prova på yoga digitalt. 

 • Omsorg & hjälp

  Hur är det att vara ung och bo i Ronneby kommun?

  Tre ungdomar sitter utomhus på marken med skateboard. Bakom finns en vägg med graffitimålning.
  Hösten 2020 fick elever i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet i Ronneby svara på en digital enkät som heter Lupp. Syftet med enkäten är att ta reda på hur ungdomar i Ronneby kommun ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, sin egen hälsa och trygghet, sin fritid och hur de ser på framtiden. Resultatet av enkäten redovisas nu i en rapport.

 • Förskola & skola

  Vem ska bygga nya Persborgs förskola?

  Perspektivritning på Persborgs förskola
  Hittills har mycket fokus i projektet Framtidens skolor legat på de nya skolbyggnaderna för Parkdalaskolan och Snäckebacksskolan. Nu går även den första kommunala förskolan in i en mer aktiv fas. Ronneby kommun annonserar upphandlingen av nya Persborgs förskola.

 • Förskola & skola

  Fortsatt kombinerad distans- och närundervisning för länets gymnasie- och högstadieelever

  Under hela vårterminen 2021 kan gymnasie- och högstadieeleverna på de kommunala skolorna i Blekinge komma att fortsätta sin undervisning som en kombination av när- och distansundervisning där upp till två tredjedelar av eleverna undervisas på plats i skolan.

 • Trafik & resor

  Sandsopning på gång

  Nu är våren på gång och då är det även dags för sandsopning av gator och torg runt om i kommunen. I år börjar vi att sopa i ytterområdena, detta gör vi för att alla ska vara först någon gång.

 • Uppleva & göra

  Nyrenoverat fågeltorn på Gö

  En man med kikare spanar ut över våtängarna och havet från fågeltornet vid Gö
  Möjligheterna för friluftsliv och till fågelskådning ökar i Ronneby kommun. Nu finns ett nyrenoverat fågeltorn vid Bredasund på Gö som erbjuder vidsträckt utsikt över värdefulla strandängar.

 • Bygga, bo & miljö

  Månadens energitips - ny energimärkning

  Bild på den tidigare etiketten och hur den nya märkningen kan se ut.
  Från och med den 1 mars 2021 gäller en ny energimärkning på produkter som ska göra det enklare för dig som konsument att handla smart. Märkningen gäller bland annat kylar, frysar, diskmaskiner och bildskärmar.

 • Uppleva & göra

  Leder och grillplatser

  Vandringsled
  Den första april slår kommunen upp portarna för årets friluftsliv.

 • Bygga, bo & miljö

  En miljon förskönar kommunens landsbygd varje år

  Bild på en damm och växtlighet
  Trots ett annorlunda år var engagemanget under 2020 stort på Ronnebys landsbygd, där ideella krafter med stöd av Försköningspengarna har skapat nya vackra miljöer och besöksmål.

 • Omsorg & hjälp

  Familjehem och kontaktfamiljer sökes

  En familj med två vuxna och två barn går på rad och håller varandra i händerna.
  Vi söker nya familjehem och kontaktfamiljer till barn som behöver trygghet, omtanke och stabila vuxna.

 • Omsorg & hjälp

  Många har valt att vaccinera sig

  äldre person får en spruta i överarmen
  Sedan den första dosen vaccin kunde ges till de mest sköra på kommunens vård- och omsorgsboenden i slutet av december 2020 har det bara gått drygt 10 veckor. Nu är nästan alla vaccinerade som ingår i fas 1, både personal och äldre.

 • Förskola & skola

  Utökad närundervisning för länets gymnasie- och högstadieelever

  Från och med måndag den 15 mars kommer gymnasie- och högstadieeleverna i Blekinge att undervisas allt mer på plats i skolan. Upptrappningen kommer dock att ske successivt.

 • Omsorg & hjälp

  Två korttidsboenden blir ett

  Kollage med bilder från Brunnsparkens korttids. Det ser hemtrevligt ut
  Korttidsboendena Älgbacken och Friskytten flyttar ihop i nya och mer ändamålsenliga lokaler på Vidablick. I nedre botten på höghuset har verksamheten nu en egen ingång som vetter mot Brunnsskogen och Brunnsparken och det nya gemensamma namnet blir naturligtvis - Brunnsparkens korttids.

 • Förskola & skola

  Nybyggnationen av Snäckebacksskolan går in i nästa fas

  3-D-visualisering av nya skolbyggnaden Snäckebacksskolan
  Efter flera års förarbete går nu även den andra skolan i projektet Framtidens skolor in i nästa fas. Ronneby kommun annonserar upphandlingen av nya Snäckebacksskolan.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - februari

  Silhuett på grupp av personer som dansar
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras en månadsvis sammanfattning av lägesbilden i kommunen med fakta och konkreta tips från bland annat förebyggande teamet.

 • Förskola & skola

  Fortsatt när- och fjärrundervisning för Blekinges kommunala högstadie- och gymnasieelever

  I ytterligare två veckor kommer Blekinges kommunala högstadie- och gymnasieskolor kombinera när- och fjärrundervisning med cirka en tredjedel av eleverna närvarande på plats i skolan.

 • Omsorg & hjälp

  Informationsfilmer om vaccin

  ​Det finns mycket information om coronavaccin i tidningar, på tv och på internet. Det är inte alltid lätt att veta om det man läser stämmer eller om det gäller här i Blekinge. Därför har Blekinges kommuner tillsammans med Region Blekinge och Blekinge Integrations- och utbildningscenter tagit fram korta filmer med information om vaccinet på enkel svenska och arabiska.

 • Omsorg & hjälp

  IVO ger bra betyg till Ronneby kommun

  Under den pågående pandemin har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomfört tillsyn på kommuner och regioner i hela landet för att bedöma om äldre på vård- och omsorgsboenden har fått en individuell bedömning av vårdbehovet och om de fick vård och behandling enligt denna bedömning. Ronneby kommuns arbete för att ge äldre på vård- och omsorgsboenden adekvat vård fick inga anmärkningar, vilket är ett väldigt bra betyg.

 • Förskola & skola

  Gymnasieelever får gräva i Ronnebys historia

  Gymnasieskolan Knut Hahn startar kurs i Ronnebys lokalhistoria i samarbete med Kallvattenkuren och Lunds Universitet.

 • Omsorg & hjälp

  Hjärtlig hälsning

  Linda Wenström bakar mördegskaka i hjärtanform som dekoreras med choklad och rosa strössel.
  Personalen i Knut Hahn köket bakar kakor för att de äldre, som vanligtvis får maten serverad från köket, ska få en liten extra hjärtlig hälsning på alla hjärtans dag.

 • Bygga, bo & miljö

  Viktig information om fågelinfluensa

  Information och uppmaning från Jordbruksverket om fågelinfluensa

 • Omsorg & hjälp

  Hälsa på lika villkor

  Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. I dagarna skickas enkäten till cirka 120 000 mottagare mellan 16–84 år. Av dem är cirka 7 300 Blekingebor.

 • Omsorg & hjälp

  "Vi bekämpar det tillsammans"

  Kvinna i visir, personal inom äldreomsorgen. Text med i hjärta; Gemensamt ansvar.
  Yvonne Persson, vårdbiträde på Olsgården, vård- och omsorgsboende i Kallinge, var bland de första i vår personalstyrka att vaccinera sig mot covid-19. Redan i mellandagarna fick hon den första dosen och för några veckor sedan den andra. Här berättar hon om sina tankar kring beslutet att låta vaccinera sig.


 • Förskola & skola

  Skogsgårdens förskola blir Persborgs förskola

  Bilden visar en perspektivbild på den nybyggda förskolan Persborg från söder/Vidablick (snett uppifrån). Taket på plan 1 är beklätt med gröna tak, så att gående på Persborgsvägen ser ner på en grön yta. Fasadens utförande blir i fasadtegel kombinerad med ljusa matchande fasadskivor och delvis träpanel.
  Miljö- och byggnadsnämnden i Ronneby kommun har godkänt utbildningsförvaltningens förfrågan om att Skogsgårdens förskola efter nybyggnationen byter namn till Persborgs förskola.

 • Omsorg & hjälp

  Du spelar roll!

  En flicka ligger på en äng och blåser på en maskros
  Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, enligt en rapport från CAN. Under andra veckan i februari uppmärksammar ett flertal verksamheter både i Sverige och andra länder, alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Veckan har namnet "Spela Roll!" och syftar till att uppmärksamma alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion.


 • Omsorg & hjälp

  Avrådan från besök på vård- och omsorgsboenden i Ronneby kommun

  Från onsdag den 10 februari upphör det tillfälliga besöksförbudet på alla Ronneby kommuns vård- och omsorgsboende och den tidigare avrådan från besök gäller.

 • Bygga, bo & miljö

  Elda säkert i vintertid

  Varm braskamin ned eld i vintermörkret
  Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.


 • Uppleva & göra

  Hur gick det för japanska trädgården i Ronneby brunnspark på galan, Swedish Design Awards by RUM 2021?

  Den japanska trädgården i Ronneby brunnspark på dagens gala, Swedish Design Awards by RUM 2021.
  Måndagen den 8 februari ägde den digitala galan rum och den japanska trädgården var nominerad i kategorin 'Årets uterum'.

 • Uppleva & göra

  Även gymnasieungdomar kan delta i föreningsaktiviteter i våra idrottsanläggningar

  Från och med 8 februari 2021 välkomnas alla barn som är födda 2002 eller senare att delta i föreningsstyrd verksamhet i våra idrottsanläggningar. Det innebär att även gymnasieungdomar är välkomna.

 • Uppleva & göra

  Drömmen om ett museum på UR Play

  Gribshundens galjonsfigur stor
  Kan den danske kung Hans flaggskepp Gribshunden som sjönk 1495 bli ett flaggskepp för Ronneby, nu på 2000-talet? Se URs webb-TV-inslag om drömmen om ett museum.

 • Kommun & politik

  Kommunstyrelsens ordförande i samtal med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

  Kronprinsessparet i videomöte
  Ronneby kommuns kommunalråd Roger Fredriksson fick en inbjudan till ett digitalt möte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel som genomfördes idag. Kronprinsessparet vill informera sig hur pandemin påverkar kommuner runt om i landet.

 • Näringsliv & arbete

  Sökes feriearbetare - sista ansökningsdag 3 mars

  En suddig bild på parkarbetare. En hand håller upp en lapp framför bilden och på lappen står det Sökes feriearbetare.
  Ronneby kommun erbjuder en rad olika feriearbeten till dig som fyllt 17 år innan den 1 juli 2021. Ansökan är öppen och sista ansökningsdag är 3 mars 2021.

 • Omsorg & hjälp

  Det gemensamma överförmyndarkansliet tar plats på ny adress i Ronneby

  Birgitta Jönsson, enhetschef Överförmyndarkansliet, står utanför entrédörren till de nya lokalerna på Metallgatan 1 i Ronneby.
  Sedan den 1 januari har Karlshamn, Karlskrona och Ronneby ett gemensamt överförmyndarkansli och nu håller medarbetarna från de tre kommunerna på att flytta in i gemensamma lokaler i Ronneby på Metallgatan 1.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - januari

  moped i gräset
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras en månadsvis sammanfattning av lägesbilden i kommunen med fakta och konkreta tips från bland annat polisen.

 • Förskola & skola

  Parkdalaskolan - Ta en tjuvtitt inne i den nya skolan

  skiss
  Utifrån sett är nya Parkdalaskolan fortfarande bara en byggarbetsplats, men det börjar hända mycket inomhus så att vi har valt att bjuda på en tjuvtitt inne i den nya skolan. Följ med.

 • Näringsliv & arbete

  Ideell förening i behov av en extra resurs?

  Två män står med ryggen mot kameran, vända mot en verktygsvägg. Text: Ideell förening i behov av extra resurs? Till höger av bilden ett vitt hjärta med texten Nystartsjobb
  Enheten för arbetsmarknad och integration erbjuder ideella föreningar extra resurser år 2021 i form av nystartsjobb.

 • Förskola & skola

  Kombinerad när- och fjärrundervisning för Blekinges högstadie- och gymnasieelever fram till sportlovet

  Fram till sportlovet kommer Blekinges kommunala högstadie- och gymnasieskolor kombinera när- och fjärrundervisning med cirka en tredjedel av eleverna närvarande på plats i skolan.


 • Kommun & politik

  Nya öppettider i Stadshuset

  Utomhusmiljön med Ronnebyån, bredvid stadshuset i Ronneby.
  Från och med måndagen den 25 Januari 2021 har vi nya öppettider i Stadshuset. Om du vill besöka oss eller ringa till vår växel på en vardag så öppnar vi vid halv åtta och stänger vid fyra på eftermiddagen. Information om helgdagar och dag innan röd dag hittar du här på vår hemsida.

 • Förskola & skola

  Fortsatt distansundervisning för länets gymnasie- och högstadieelever

  Länets gymnasie- och högstadieskolor fortsätter med distansundervisning fram till och med 29 januari 2021. Därefter sker en successiv övergång till närundervisning.

 • Förskola & skola

  Utbildningsnämnden beslutar om tillfälliga förändringar i upptagningsområden för grundskolan i centrala Ronneby

  Kartbild över central Ronneby med markeringar i olika färger
  Vid dagens sammanträde har utbildningsnämnden fattat flera beslut som berör elevomflyttningar i centrala Ronneby i samband med projektet Framtidens skolor under tidsperioden från höstterminen 2021 till och med 2024.

 • Omsorg & hjälp

  Besöksförbud på kommunala vård- och omsorgsboenden

  Besöksförbud, illustration på ett stopptecken
  Från och med onsdagen den 20 januari införs besöksförbud på Ronneby kommuns vård- och omsorgsboenden. Det tillfälliga besöksförbudet gäller till och med den 9 februari 2021.