Artikeln publicerades 22 december 2022

Vad gäller för fyrverkerier i år?

Ronneby kommun anordnar inga fyrverkerier och vill påminna om att det går utmärkt att fira in det nya året med pompa och ståt - utan smällar. Vill du anordna fyrverkeri så är det en del att tänka på och förbereda.

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare, eller raketer med pinne, i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Visa hänsyn och följ lagar, regler och föreskrifter.

Smällare är tillståndspliktiga

Smällare är en pjäs som har en kraftig knall som främsta effekt. Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt. Du ansöker om tillstånd hos Räddningstjänsten.

Raketer med pinne är tillståndspliktiga

Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne. Du ansöker om tillstånd hos Räddningstjänsten.

Polistillstånd krävs inom vissa områden

Även om du har rätt ålder och utbildning behöver du söka polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier inom vissa områden i Ronneby. De lokala föreskrifterna hittar du i ”Allmänna ordningsregler för Ronneby kommun” här på hemsidan.